'Blago povećanje'

VIDEO | Rate kredita bh. građana u porastu

Iako bankari tvrde da je riječ o blagom povećanju, građani strahuju od mogućih većih kamatnih stopa i, generalno, novih poskupljenja.
Gospodarstvo / Novac | 31. 07. 2022. u 08:33 Bljesak.info
Veće rate kredita?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Europske centralne banke da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena kako bi obuzdala inflaciju, odrazila se i na banke u Republici Srpskoj. Od osam banaka, koliko ih posluje u bankarskom sektoru, šest je potvrdilo povećanje rata za svoje klijente, priopćeno je iz Agencije za bankarstvo RS.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske potvrdila je da je rast anuiteta na kredite s promjenljivom kamatnom stopom neminovan, jer je došlo do rasta Euribora. Sve banke koje povećavaju rate kredita po osnovu promjenjive kamatne stope dužne su obavijestiti korisnike, piše BHRT

Nova poskupljenja

"Uvažavajući činjenicu da je promjenjiva kamatna stopa predviđena i prije samog osnivanja ugovora o kreditu, tj. klijent je pravovremeno i točno informiran o mogućnosti da dođe do promjene u visini kamatne stope, takva ista promjena ne bi trebalo da ugrozi sposobnost klijenta da uredno izmiruje svoje obveze", naveli su iz Agencije za bankarstvo RS.

Do povećanja kamatnih stopa dolazi nakon odluke Europske centralne banke da prvi put nakon 11 godina digne kamatne stope, dok pokušava da kontrolira rastuću inflaciju u eurozoni. Europska centralna banka povećala je ključnu kamatu za 50 baznih poena zbog inflacije u eurozoni, a do kraja godine planira novo povećanje.

"Moramo inflaciju dovesti na dva posto u srednjoročnom razdoblju. To je imperativ, to je strategija, to je objektivan pregled", izjavila je predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde.

Iako bankari tvrde da je riječ o blagom povećanju, građani strahuju od mogućih većih kamatnih stopa i, generalno, novih poskupljenja.

Pad vrijednosti eura 

Očekuje se da će inflacija neko vrijeme ostati visoka zbog kontinuiranih pritisaka izazvanih cijenama energije i hrane. Viši inflacijski pritisci proizilaze i iz pada vrijednosti eura.

"Bijeg iz eura i konverzija u druge valute je izazvalo dodatni pritisak na gubitak vrijednosti eura, pa je time izazvana potreba povećanja kamatnih stopa, kako bi ljudi ostali u eurima u Europi. Mi ćemo platiti cijenu, nažalost, ali nadam se da to neće biti previše jer kamate su bile oko četiri posto plus Euribor, pa će svatko tko pogleda svoj ugovor moći da se konzultira kolika mu je kamata", smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupno plasirani krediti s promjenljivom kamatnom stopom, odnosno s klauzulom Euribor, u bankarskom sektoru Republike Srpske iznose 1,9 milijardi konvertibilnih maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close