Sve dublja kriza

Inflacija u eurozoni dosegla je rekordnih 8,9 posto

Godišnja inflacija u 19-članoj eurozoni porasla je na 8,9 posto u srpnju, u odnosu na 8,6 posto u lipnju, pokazuju podaci koje je u petak objavila statistička agencija Europske unije, prenosi AFP.
Gospodarstvo / Novac | 29. 07. 2022. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u europskim zemljama koje koriste euro porasla je na još jedan rekord u srpnju, potaknuta višim cijenama energije koje su porasle nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali je gospodarstvo ipak zabilježilo bolji od očekivanog, iako slabiji rast u drugom kvartalu.

Godišnja inflacija u 19-članoj eurozoni porasla je na 8,9 posto u srpnju, u odnosu na 8,6 posto u lipnju, pokazuju podaci koje je u petak objavila statistička agencija Europske unije, prenosi AFP.

Mjesecima je inflacija bila na najvišim razinama od 1997., kada je počelo vođenje evidencije za euro, što je natjeralo Europsku središnju banku da prošlog tjedna povisi kamatne stope prvi put u 11 godina i signalizira još jedno povećanje u rujnu.

Cijene energije u srpnju su porasle za 39,7 posto, tek neznatno niže nego prethodni mjesec zbog problema s opskrbom plinom. Cijene hrane, alkohola i duhana porasle su 9,8 posto, brže od prošlomjesečnog rasta zbog viših transportnih troškova, nestašica i neizvjesnosti opskrbe u Ukrajini.

Gospodarstvo eurozone u međuvremenu je poraslo od travnja do lipnja, povećavši se za 0,7 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, unatoč stagnaciji u Njemačkoj, tradicionalnom gospodarskom motoru Europe. Francuska je izbjegla strahove od recesije zabilježivši skroman rast od 0,5 posto, dok su Italija i Španjolska nadmašile očekivanja s rastom od 1 odnosno 1,1 posto.

Ekonomisti su ukazali na oporavak turizma nakon pandemije COVID-19, s nedostatkom osoblja u zračnim lukama i zrakoplovnim kompanijama ovog ljeta što je dovelo do kaosa u putovanjima.

Budući da inflacija nastavlja rasti više nego što se očekivalo, analitičari očekuju da će gospodarski rast biti posljednji tračak dobrih vijesti, a očekuje se da će inflacija, rastuće kamatne stope i pogoršanje energetske krize gurnuti regiju u recesiju kasnije ove godine.

Europski rast je u suprotnosti s rastom Sjedinjenih Država, čije se gospodarstvo smanjivalo u dva uzastopna tromjesečja, povećavajući strahove od recesije s inflacijom na najvišoj razini u 40 godina. Ali tržište rada je još uvijek jače nego prije pandemije COVID-19, a većina ekonomista, uključujući guvernera Središnje banke SAD-a Jeromea Powella, rekli su da ne misle da je gospodarstvo u recesiji.

Mnogi, međutim, sve više očekuju da će gospodarski pad u SAD-u početi kasnije ove ili sljedeće godine, sličan onom u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close