UPFBiH i SSSBiH

Poziv zastupnicima: Podržite povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM

Uočene su izjave pojedinih zastupnika da poslodavci mogu povećati plaće radnicima i bez ovih izmjena zakona, no zaboravljaju jednu stvar!
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2023. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH apeliraju na zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da na dnevni red sjednice koja će se održati 25. srpnja ove godine najprije uvrste, a zatim i usvoje izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

''Izmjenama i dopunama navedenih zakona omogućilo bi se brzo povećanje plaće do 400 KM radnicima u realnom sektoru, a na ovo povećanje plate ne bi se plaćali puni, nego značajno umanjeni doprinosi, dok bi obaveze na platu zatečenu u trenutku stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, ostale u punom iznosu kao i do sada'', obrazlažu u priopćenju iz UPFBiH.

Zastupnici zaboravljaju...

Posljednjih dana, dodaju, uočili su izjave pojedinih zastupnika da poslodavci mogu povećati plaće radnicima i bez ovih izmjena zakona.

''To je točno, jedino što zastupnici slučajno ili namjerno zaboravljaju i ne žele reći da s povećanjem plaće od do 400 KM bez ovih traženih izmjena i dopuna, više od polovine gotovo polovina sredstava od povećanja ide državi, a ostatak radniku. Usvajanjem izmjena i dopuna zakona koje predlažemo, radnici bi npr od 400 KM povećane plaće, dobili oko 350 KM, a država ostatak'', navode iz UPFBiH i SSS BiH.

Privremeno rješenje

Naglašavaju da se radi o privremenom rješenju koje bi bilo na snazi do usvajanja seta sistemskih zakona kojima bi se doprinosi na plaće smanjili s postojećih 41,5 posto na manje od 30 posto, ali nemaju informaciju kada se planira priprema i puštanje u proceduru set sistemskih propisa kojima bi se uredila ova pitanja.

Također navode da bi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH koje bi omogućilo povećanje plata do 400 KM pomoglo u poboljšanju standarda zaposlenih u realnom sektoru koji najviše trpe posljedice inflacije i barem djelomično zaustavilo odlazak kvalificirane radne snage iz BiH, pri čemu bi se sačuvala stabilnost proračuna i izvanproračunskih fondova.

Kopirati
Drag cursor here to close