Eutanazirano blizu 12.000 svinja

Počela isplata štete poljoprivrednicima

"Za početak je to 100 poljoprivrednih proizvođača čiji su zahtjevi obrađeni", rekao je Minić novinarima u Kosijerovu kod Laktaša
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2023. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj u ponedjeljak počinje isplata štete za 100 poljoprivrednih proizvođača kod kojih je na imanjima utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, rekao je resorni ministar Savo Minić.

"Dinamika isplate štete kreće od danas onako kako smo obećali. Za početak je to 100 poljoprivrednih proizvođača čiji su zahtjevi obrađeni", rekao je Minić novinarima u Kosijerovu kod Laktaša.

On je naveo da su izdana rješenja za naknadu štete i unesena u sustav, naglasivši da se svaki dan povećava broj tih zahtjeva, pogotovo tamo gdje su veće farme, prenosi Srna. 

Minić je naveo da nakon posjete Laktašima ide u Gradišku gdje se također pojavila afrička kuga svinja, napomenuvši da je u utorak na tom području izvršena eutanazija više od 300 svinja.

On je napomenuo da postoje problemi gdje je vršeno uzorkovanje krvi na ovu bolest jer se prilikom klanja svinja dogodilo da su utvrđene neke pojave na osnovu iznutrica koje ukazuju na afričku kugu svinja, ali da će danas biti ponovo izvršene provjere da bi se maksimalno zaštitili i proizvođači i potrošači.

Minić je istaknuo da Republika Srpska jedina u regiji vrši potpunu kontrolu na afričku kugu svinja i da je prva reagirala na ovu bolest.

Prema njegovim riječima, do sada je u RS zbog pojave afričke kuge svinja eutanazirano blizu 12.000 svinja.

Minić je danas zajedno s gradonačelnikom Laktaša Milovanom Bojićem posjetio poljoprivredna imanja na kojima je pričinjena velika materijalna šteta na usjevima i na stambenim objektima u nedavnom nevremenu koje je pogodilo Republiku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close