Udruge podsjećaju

Poziv tvrtkama u Hercegovini - donirajte hranu pred istek roka, PDV se ne plaća

Među malobrojnim pozitivnim pričama suradnje zakonodavnih i izvršnih tijela u BiH i nevladinog sektora u korist građana je usvajanje Prijedloga zakona kojim je predviđeno ukidanje PDV-a na doniranu hranu, no efekti se jedva počinju osjećati.
Gospodarstvo / Novac | 12. 02. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javne kuhinje i organizacije već bi trebale osjećati efekt ukidanja PDV-a na doniranu hranu pred istek roka. Iako je zakon stupio na snagu prije pola godine, javne kuhinje i udruge koje pomažu najpotrebitijima, tek počinju osjećati efekte ukidanja.

Donirana hrana trebala bi uvelike pomoći u smanjenju gladnih u našoj državi, no i dalje te donacije nisu dosegle razinu koja se očekivala. Glavni problem je vjerojatno što tvrtke nisu dovoljno informirane o jednostavnosti procedure. 

Foto: Bljesak.info / UG Zajedno za naš grad

Treba se bolje informirati

''Što se firme budu više informirale, bit će više donacija. Nedavno smo prvi put dobili donaciju od mesnice Šišović i hvala im. Donacija je više nego dobro došla u ovim zimskim dnaima'', rekao je za Bljesak.info Nermin Mehić iz UG Zajedno za Naš Grad, koja već godinama djeluje u Mostaru, pomažući potrebite, ne samo našeg grada već i šire, a uključivali su se i u akcije pomoći nakon prirodnih nesreća i ratova u susjedstvu i svijetu.

Svaka donacija ovoj udruzi, i brojnim drugim udrugama i javnim kuhinjama od velikog je značaja, stoga je kako kažu Iz UG Zajedno za naš grad, važno da se tvrtke više informiraju.

''Nama doniraju i od toga 'živimo'. Iz gradskog proračuna nas je 'zapalo' 8.000KM za sve što smo radili i radimo. Tako da sve donacije dobro dođu, a ukidanje PDV-a je dobar korak. Samo se firme trebaju bolje informirati'', kaže Mehić, uvjeren da ima puno firmi diljem Hercegovine, koji će sigurno donirati.

Ova udruga, a vjerujemo i druge voljni su pružiti i podršku u edukaciji firmama kako da se sustav doniranja hrane poboljša i postane navika od kojih će najpotrebitiji imati bolje i kvalitetnije obroke, a radi kojih je sve ovo i rađeno.

Foto: Bljesak.info / Vodič kroz oslobađanje plaćanja PDV-a

Procedura jednostavna

''Mi smo specifični po tome što nosimo obroke na kućni prag. Nedavno smo počeli s projektom, da komoru premjestimo i u prostorije smo stavili stolove i sredili je za beskućnike. Ljudi koji dođu mogu tu sjesti na toplo, ugrijati se i dobiti obrok ''restoranski''. Mi trenutno držimo otvorena vrata ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom, dok vidimo priliv sredstava. Za sada možemo podnijeti ta četiri dana i dobro je došao tko god uđe'', rekao je Mehić, koji kaže da će donacije sigurno povećati i količinu obroka, odnosno broj korisnika.

Tvrtke moraju znati kaže, da je procedura jednostavna i nema ''velike papirologije''.

''Tvrtke donesu formular, udruga potpiše, daju knjigovođi da ne plaća PDV na taj dio hrane koji je doniran'', kaže Mehić.

Vrlo važno je dodaje, da tvrtke znaju i da nije važna količina za doniranje.

Foto: Bljesak.info / Korsinici 

Nije važna količina

''Ovo ukidanje PDV-a je dobra stvar. Zahvaljujemo dosadašnjim donatorima i pozivamo sve dobre ljude i firme i sve one koji imaju mogućnosti da doniraju. Nije bitna količina. I 20 litara mlijeka iz diskonta nama super dođe, mi to raspodijelimo. To je poenta. Nije važna količina, ako treba pomoći oko papirologije i procedura, rado ćemo se odazvati i pomoći'', poručio je Mehić.

Inače, do sada je tvrtkama bilo hranu jeftinije baciti i uništiti nego donirati, jer je stopa PDV-a na doniranu hranu iznosila 17 posto. U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja od kojih je jedna kuhinja za bebe, a u njima se hrani najmanje 16.800 ljudi.

Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. No ovo su podaci prije pandemije i ratova koji su donijeli poskupljenja cijena diljem svijeta, stoga je očekivati da je situacija trenutno i gora od ove.

Prije donošenja zakona i ukidanja PDV-a uslijedila je velika aktivistička kampanja "Niko gladan. Niko sam", koju je inicirala i provela Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans), a uz financijsku podršku USAID-a.

Foto: Bljesak.info / Obrok nade

Više donacija nego što se vidi u sustavu

Adnana M. Čamdžić, direktorica programa za filantropiju u Mozaik Fondaciji kaže kako se dogodio određen broj donacija. Nakon konferencije u prosincu na kojoj se govorilo o tome kako unaprijediti sustav doniranja, rezultati su vidljiviji.

''Vrlo je jednostavan proces, a svi se boje komplikacija. Postoji samo jedan obrazac koji se ispuni, navede se što se donira, koje količine, kompanija to potpiše i onaj tko je primio. Taj obrazac se šalje UNO-u'', rekla je.

UNO BiH, kaže Čamdžić smatra da je više donacija nego što se vidi u sustavu.

''PDV obveznik svaku donaciju evidentira u svoje e-isporuke, a koje je u obvezi da dostavi UNO BiH do 20 u mjesecu, za prethodni mjesec. Od navedenog unosa obrasca za izvršenu donaciju važno je da se označi, odnosno klasificira tipom dokumenta 0.8. Mislimo da to ne rade svi, jer ne znaju da treba klasificirati donaciju. UNO BiH je izdala tehničku uputu za podnošenje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem i tu je naglašeno da se mora klasificirati, a mislimo da dosta kompanija to ne uradi i ne prođe kroz sistem. To je prevažno jer vjerujemo da je bilo više donacija'', dodala je.

Foto: Bljesak.info / Javna kuhinja udruge

Razdoblje učenja

Sve je ovo, smatra, razdoblje učenja tek je šest mjeseci prošlo od donošenja zakona, no najvažnije je da se donacije događaju.

''Nije ništa komplicirano, sve je jednostavno, važno je da se stekne navika i kada se uradi dva tri puta ispravno, sigurno će ići lakše'', rekla je Čamdžić.

Iako su neki komentirali da je tri dana do isteka roka, kratko razdoblje objašnjenje je jednostavno, da je manja mogućnost za malverzacije.

''Sada se radi na tome kako kuhinjama olakšati i povećati rok, radimo na izradama smjernica za rokove i doniranje, jer puno je namirnica koje se doniraju primjerice - šećer, ulje, sol, brašno, riža, a njima piše najbolje upotrijebiti do... Ti proizvodi su često upotrebljivi i iza roka trajanja, ali nema nijedan dokument izdan od nadležnog tijela koji kaže govori da se proizvod može koristiti godinu dana i nitko ne preuzima tu odgovornost na sebe'', rekao je.

Kaže kako se te namirnice poslije tog roka ne smiju nalaziti u prodaji, ali su sigurni za upotrebu.

''Sada radimo s agencijom za sigurnost hrane na pravilniku o doniranju hrane i na smjernicama za doniranje hrane, gdje će biti preciznije definirano do kada su namirnice sigurne za upotrebu'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close