BiH očekuje hitno otvaranje pregovora sa EU

''Sve je na nama'' - 'Povijesna prilika' i šest milijardi eura za približavanje EU

Krišto se obratila liderima Zapadnog Balkana u Skoplju govoreći kako ''BiH očekuje hitno otvaranje pregovora sa EU"
Gospodarstvo / Novac | 22. 01. 2024. u 12:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju koja će omogućiti da pronalazimo kompromise za trajna i održiva rješenja'', rekla je Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto obraćajući se putom video veze na sastanku lidera o europskom Planu rasta za Zapadni Balkan.

Navela je kako Bosna i Hercegovina očekuje hitno otvaranje pregovora sa Europskom unijom, te da su zajednički razgovori i sastanci na kojima se govori o budućnosti EU, od izuzetnog značaja za sve zemlje Zapadnog Balkana kao i za BiH.

''Temeljem naših dosadašanjih razgovara jasno je kako smo svi svjesni značaja dijaloga i naše bliske suradnje kako untar regije tako i sa EU. Činjenica da imamo ovako visok stupanj usuglašenosti pa čak i konsenzusa kada je u pitanju nadogradanja i implementacija novog plana rasta Zapadnog Blakana, je dodatno ohrabrenje i poticaj za svih nas na dodatni rad'', rekla je Krišto.

Povijesna prilika

Smatra da je ovo povijesna prilika.

''U vremenu koje dolazi ispred nas svakako je dobro da skupa ovo vidimo kao povijesnu priliku koja će omogućiti unapređenje naših domaćih ekonomija i alat koji će nam pomoći u procesu bržeg pristupanja EU što je nama u BiH od velikog značaja. Očekujemo hitno otvaranje pregovora'', poručila je Krišto.

Video: Obraćanje Krišto na sastanku lidera o europskom Planu rasta za Zapadni Balkan

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je navela kako nije mogla nazočiti sastanku jer su danas i sutra domaćini predsjednici EK Ursuli fon der Lajen i premijerima Hrvatske i Nizozemske Andreju Plenkoviću i Marku Ruteu.

Podsjetimo, u Skoplju je u ponedjeljak počeo susret "Zapadni Balkan i EU" na kojem lideri zemalja regije i predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Američkih država razgovaraju o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Europskoj uniji.

Susret, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski, je počeo panel diskusijom, a događaju nazoče i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, dok se putem video poruke obratila Krišto, navela je Anadolija.

Sastanku nazoče i generalni direktor Direktorata EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju James O’Brien.

Zajednička deklaracija

Kovačevski je u ponedjeljak prije početka samita izjavio da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju i da će tema skupa biti Plan rasta za Zapadni Balkan.

''Plan rasta bi trebalo donijeti i reforme i financijske instrumente u visini od šest milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana – dvije milijarde u grantovima, četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantira EU'', rekao je Kovačevski, dodajući da će razgovarati i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su tijekom jučerašnjeg dana i jutros održani važni sastanci za napredak i razvoj cijelog regije.

''Razgovarali smo s europskim i američkim predstavnicima oko plana rasta. Nastavit ćemo danas da razgovaramo. Razgovarali smo o sudjelovanju u zajedničkom europskom tržištu i ono što je za nas bitno to su one zelene linije, pre svega za naše kamione, da mogu prolaziti slobodno preko granica zemalja EU, da dalje snižavamo njihove operativne troškove, da osnažimo našu trgovinu, industriju. Za to je neophodno da to uradimo i mi sami u celom regiji'', rekao je Vučić.

Izjavio je da će u narednim danima u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti potpisana dva protokola koji su važni za funkcioniranje sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

Plan rasta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su tijekom jučerašnjeg dana i jutros održani važni sastanci za napredak i razvoj cijele regije.

''Razgovarali smo s europskim i američkim predstavnicima oko plana rasta. Nastavit ćemo danas razgovarati. Razgovarali smo o sudjelovanju u zajedničkom europskom tržištu i ono što je za nas bitno to su one zelene linije, pre svega za naše kamione, da mogu prolaziti slobodno preko granica zemalja EU, da dalje snižavamo njihove operativne troškove, da osnažimo našu trgovinu, industriju. Za to je neophodno da to uradimo i mi sami u celoj regiji'', rekao je Vučić.

Izjavio je da će u narednim danima u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti potpisana dva protokola koji su važni za funkcioniranje sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

''Drugi dio se tiče plana rasta Europske unije. S Koopmanom smo sinoć dugo o tome razgovarali, što su uvjeti, što je to i koje su to reforme koje mi moramo da predložimo, da bismo dobili taj novac i da bismo ga na najbolji mogući način iskoristili'', rekao je Vučić uoči početka konferencije Zapadnog Balkana u Skoplju. Premijer Albanije Edi Rama izjavio je riječ o veoma važnom sastanku na kojem će lideri šest zemalja usuglasiti mišljenje o koraku koji mogu poduzeti u procesu približavanja EU-u.

''Radi se o novom Planu rasta i integraciji u unutrašnje tržište, što nešto što je do sada bilo moguće samo za zemlje članice EU. To je važna promjena i prilika koju ne smijemo propustiti. Zato je važno da surađujemo, nas šest balkanskih zemalja. Ključno je da naše građane stavimo na prvo mjesto, a politiku i povijest ostavimo za sljedeće, jer što god da uradimo, i ako to budemo mogli u dogledno vrijeme da poboljšamo stvari u narednim mjesecima, definirat će kako će naše zemlje izgledati na kraju ove decenije'', poručio je Rama.

Lista reformi

Premijer Kosova Albin Kurti dodao je da se predstavnici regije danas sastaju s predstavnicima Washingtona i Brisela u cilju ekonomskog rasta i razvoja regije.

''U nama se moraju reformirati vrijednosti EU-a, a podrška EU-a mora biti i financijska. Plan rasta znači šest milijardi eura za našu regiju, a u tom slučaju iznos dobivenih sredstava ovisi od dobrog posla koji radimo i uspješnog učinka koji pokažemo. Danas će Kosovo dostaviti listu reformi o kojima se razgovaralo, dok ćemo narednih dana dostaviti i listu indikativnih projekata. Što se reformi tiče, u fokusu je reforma javne uprave i upravljanja javnim financijama, dok među projektima imamo i one za zelenu agendu, digitalizaciju, ulaganja u privatni sektor i smanjenje infrastrukturnog jaza'', rekao je Kurti.

Zahvalio se Sjevernoj Makedoniji, EU-u i SAD-u na, kako je kazao, veoma važnom sastanku, koji će omogućiti veću regionalnu suradnju, ali i brži napredak ka EU-u. Europska komisija je u studenom 2023. usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan s ciljem donošenja nekih od koristi članstva regiji prije pristupanja, jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja.

Cilj je omogućiti partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija. U tu svrhu je predložen novi Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za period od 2024-2027. Isplate će se vršiti tek kad se provedu dogovorene reforme.

Kopirati
Drag cursor here to close