Svjetska tržišta

Oprezno trgovanje na europskim burzama

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je 0,02 posto u minusu, a pritom su na većem gubitku bile dionice turističkih tvrtki, koje su cijeloga tjedna rasle.
Gospodarstvo / Novac | 27. 08. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na europskim burzama u petak prijepodne oprezno se trguje uoči obraćanja javnosti predsjednika Feda Jeromea Powella nakon simpozija u Jackson Holeu u vezi daljnjeg smjera monetarne politike SAD-a, a najvažniji indeksi bilježe različite predznake.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je 0,02 posto u minusu, a pritom su na većem gubitku bile dionice turističkih tvrtki, koje su cijeloga tjedna rasle.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,14 posto, na 7.134 boda, a frankfurtski DAX za 0,10 posto, na 15.808 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,05 posto, na 6.662 boda.

Investitori diljem svijeta iščekuju Powellovu konferenciju za novinare danas poslijepodne, nakon što su neki Fedovi dužnosnici jučer zatražili da se uskoro počne zaoštravati monetarna politika, što je uznemirilo tržišta, prenosi Hina.

Po mišljenju Alana Levensona, glavnog ekonomista u tvrtki T. Rowe Price, tržišta ne bi trebala očekivati velika iznenađenja od Powella niti znatnija odstupanja od ranijih poruka Feda da će smanjivanje poticaja vjerojatno uslijediti kasnije ove godine ili početkom 2022., ovisno o gospodarskim uvjetima.

"Mislim da će upozorenje o zaoštravanju monetarne politike biti dano na zasjedanju Feda 22. rujna, a potom će i službeno biti najavljeno da će 3. studenoga tempo kupnji obveznica biti smanjivan od prosinca, sve to uz pretpostavku da se tržište rada nastavi oporavljati sukladno očekivanjima Feda", smatra Levenson.

I europski i američki burzovni indeksi nadomak su rekordnih razina, no zabrinutosti oko posljedica širenja delta virusa koronavirusa na gospodarski oporavak, usporavanje zamaha gospodarskih aktivnosti, kao i očekivano postupno smanjivanje monetarnih poticaja zadnjih dana brinu investitore.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks kliznuo je u petak 0,36 posto, na 27.641 bod.

Kopirati
Drag cursor here to close