Može li se?

Objavljena analiza troškova - Koliko košta život u Mostaru?

Za litru mlijeka izdvaja se od 2 do 2,40 KM. Najjeftinija je u Mostaru, a najskuplja u Sarajevu.
Gospodarstvo / Novac | 09. 01. 2024. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH suočeni su sa sve ozbiljnijim financijskim izazovima dok se bore s mjesečnim troškovima života koji debelo premašuju prosječne prihode.

Da se sve teže živi, pokazuju i statistike. Procjene Numbea, najveće svjetske baze o troškovima života, govore kako je obitelji u BiH, bez stanarine, potrebno više od 3.500 KM, dok je prosječna plaća tek nešto viša od 1.150 KM.

Ako pak živite u Mostaru, Sarajevu ili Banjoj Luci, potrebno vam je 200-tinjak maraka više od prosjeka u BiH. Procjene pokazuju da je obitelji u Mostaru na mjesečnoj razini potrebno 3.758 KM, dok je prosječna mjesečna zarada u tom gradu oko 1.200 KM.

U Banjoj Luci radnik prosječno zaradi oko 1.150 KM, a za obitelj treba osigurati oko 3.780 KM. U Sarajevu je situacija nešto bolja, barem kada je riječ o plaćama. Zaposlenima prosječno mjesečno na račun “legne” oko 1.400 KM, a obitelji je mjesečno, prema Numbeovoj procjeni, bez stanarine potrebno oko 3.770 KM, piše Večernji list.

Cijene

Usporedili su i kako se kreću cijene hrane, pića, stanarine, vrtića, taksi-usluga… u trima navedenim gradovima. Za litru mlijeka izdvaja se od 2 do 2,40 KM. Najjeftinija je u Mostaru, a najskuplja u Sarajevu. Za kruh od 500 grama prosječno se izdvaja isti novac – oko 1,80 KM u svim trima gradovima. Za 12 jaja potrebno je od 4,20 do 4,60 KM. Boca vode od litru i pol najskuplja je u Mostaru i stoji 1,60 KM, dok je cijena u Sarajevu i Banjoj Luci oko 1 KM.

Provjerili su i kako se kreću cijene usluga prijevoza. Vožnja od točke “A” do točke “B” lokalnim prijevozom u Banjoj Luci je najskuplja. Prema preciznim podacima ovoga portala, karta u jednom smjeru za lokalni prijevoz stoji 2,30 KM. Usluge korištenja javnog prijevoza najjeftinije su u glavnom bh. gradu te se za kartu u jednom smjeru izdvaja 1,60 KM, dok je u Mostaru potrebno 0,40 KM više.

Iako je jedna vožnja u Mostaru jeftinija za 1,30 KM nego u Banjoj Luci, mjesečna karta je skuplja. Vožnja lokalnim prijevozom tijekom mjesec dana stoji 57,50 KM, u Banjoj Luci 57 KM, a u Sarajevu 53 KM. Kada je riječ o vožnji taksijem, cijene se ne razlikuju drastično. Taksi-start u Sarajevu i Banjoj Luci stoji 2,50 KM, a u Mostaru 3 KM.

Stanovi i režije

Ako uzmemo u obzir da jedna obitelj u BiH nema vlastiti krov nad glavom, računajući cijene stanarina i režija, dolazi se do zaključka da im samo za to treba jedna prosječna plaća. Najam trosobnog stana u središtu Mostara stoji oko 730 KM, u Sarajevu gotovo 900 KM, a u Banjoj Luci oko 850 KM. Osnovne režije za stan od 85 kvadrata, koje uključuju struju, vodu, smeće…, variraju od 280 do 320 KM. Najjeftinije su u Mostaru, a najskuplje u Banjoj Luci.

Obitelji čije je jedno dijete na cjelodnevnom boravku u privatnom vrtiću u Sarajevu izdvajaju oko 350 KM i po tome je glavni bh. grad rekorder. Roditelji u Banjoj Luci izdvajaju oko 100 KM manje nego u Sarajevu – oko 250 KM, a u Mostaru oko 320 KM. Roditelji čija djeca idu u međunarodne osnovne škole u Mostaru i Sarajevu za godinu dana moraju izdvojiti više od 5000 KM, a u Banjoj Luci 3.000 KM, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close