Mjere

Novalić s premijerima: Usuglasiti se koliko se može

Novalić je najavio da uskoro treba biti završen i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike, priopćeno je iz Vlade FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 07. 05. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavio je danas s kantonalnim premijerima telefonske konsultacije o aktualnoj situaciji povodom epidemije virusa korona, a zajednički zaključak je da mjere koje vode smanjenju negativnih posljedica trebaju, koliko je moguće, biti usuglašene i provođene zajedničkim snagama jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i privredi na cijeloj teritoriji FBiH.

Novalić je, kako navodi Vlada Federacije, s kantonalnim premijerima razmijenio informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u kantonima i sugovornike upoznao o nedavno usvojenim rebalansu proračuna FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć gospodarstvu.

Novalić je najavio da uskoro treba biti završen i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike, priopćeno je iz Vlade FBiH.

''Pohvalio je kantone jer slijede primjer FBiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svojim razinama vlasti s ciljem ublažavanja negativnih posljedica'', stoji u priopćenju.

Dodaje se kako se razgovaralo i o financijskoj pomoći koja će kantonima biti dodijeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.

Kantonalni premijeri su pojasnili s kakvim problemima se susreću na svojim područjima i federalnom premijeru predstavili detaljne izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla, te na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom.

 

''Tema razgovora bila je i problematika pada prihoda u pojedinim kantonima, koji se kreću od 30 posto u Livanjskom do 38 odsto u Tuzlanskom kantonu'', navela je Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close