Ujedinjeno Kraljevstvo

Nova podrška Zapadnom Balkanu

Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana.
Gospodarstvo / Novac | 26. 02. 2024. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Investicijskom samitu za Zapadni Balkan Europske banke za obnovu i razvoj koji se održava u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

Britanski ministar sigurnosti Tom Tugendhat je na samitu – na kojem sudjeluju premijeri Crne Gore, Kosova i Srbije te poslovni lideri iz UK – istaknuo potencijalne poslovne prilike u regiji. Vrijednost trgovine između UK i regije Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini i raste.

Tranzicija s uglja i razvoj vjetroenergije

S obzirom da regija teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 milijuna funti kako bi ubrzali tranziciju sa uglja i razvili vjetroenergiju te time podržali mnoge zemlje ove regije da okončaju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milijun funti osiguranih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke.

Vlada UK će nastaviti podržavati podsticanje ulaganja u Zapadni Balkan sa do 15,75 milijardi funti dostupnim za povećanje britanskog izvoza putem UK Export Finance, britanske Kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama za sigurnu trgovinu u inostranstvu. Ova financijska podrška već ima vidljivu korist u regiji, poput 363 milijuna funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, također, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 milijuna funti sredstava, putem Svjetske banke. Ovo obuhvata financiranje implementacije dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na reverzibilne, biomasu i solarne izvore te procjene utjecaja na tržište rada

Porast tenzija

Uslijed porasta tenzija širom regije, UK će, također, povećati programska sredstva za 10 milijuna funti sljedeće financijske godine kako bi podržalo prosperitet i sigurnost regije – od podrške otporu prema malignim aktivnostima, uplitanjima i cyber napadima, do ekonomskog razvoja i suradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i ozbiljnog organiziranog kriminala.

Tokom samita, ministar sigurnosti Tom Tugendhat je rekao:

"Današnji samit i najave dodatnog financiranja pokazatelji su kontinuirane britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i povezanim prilikama za povećanje prosperiteta i radnih mjesta u UK i u regiji".

Današnjim jačanjem investiranja, UK će povećati izvore prihoda ljudi širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumčarenja ljudi.

Na marginama samita, britanski ministar sigurnosti razgovarat će s premijerima Srbije i Kosova, a u razgovoru sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem ponovit će britansku podršku težnjama Crne Gore za inkluzivniju demokratiju sa jačom vladavinom prava.

On će se, također, susresti sa zamjenicom albanskog premijera Belindom Balluku kako bi naglasio sve jače partnerstvo između UK i Albanije koje je doprinijelo smanjenju broja ilegalnog ulaska Albanaca za 90% prošle godine.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto priključila se konferenciji putem interneta a Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić održat će niz sastanaka s predstavnicima britanske vlade i britanskih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close