Problemi na vidiku

Nema novca za veće plaće, prijeti se prosvjedima

Sindikalci su s ministrom razgovarali o rješenju određenih tehničkih pitanja poput prekovremenog rada zbog kojeg, uslijed nedostatka radnika, brojni zaposleni ne dobivaju predviđene slobodne dane.
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2023. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema novca za povećanje plaća zaposlenima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Republici Srpskoj'', rekao je resorni ministar Alen Šeranić nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite kojoj je prisustvovao.

''Ja sam dao određene odgovore po tom pitanju. Svakako da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje plaća u tom obujmu'', rekao je ministar Šeranić podsjećajući da je u prethodnom periodu od 2019. radi na povećanju plaća, prenosi N1.

Kaže kako su zahtjevi sindikata legitimni, ali da bi za povećanje plaća u ovom trenutku bilo potrebno dodatnih oko 50 milijuna maraka što nije novac koji je trenutno za te namjene predviđen proračunom.

Osim toga, sindikalci su s ministrom razgovarali o rješenju određenih tehničkih pitanja poput prekovremenog rada zbog kojeg, uslijed nedostatka radnika, brojni zaposleni ne dobivaju predviđene slobodne dane.

Ministar je najavio da će se razgovarati i o izmjeni Zakona o plaćama. Također, istaknuo je kako će se tražiti model po kojem bi zaposleni u oblasti socijalne zaštite u centrima za socijalni rad plaću dobivali po Zakonu o plaćama u sustavu javnih službi, s obzirom na to da im plaće isplaćuju lokalne zajednice i da sve ono što bude dogovoreno između resornog ministarstva i sindikata često ne bude provedeno.

tajnik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Milutinović, napomenuo je kako je 2008. Zakonom o plaćama zaposlenima u oblasti zdravstva izuzet topli obrok i regres iz plaće i umanjen koeficijent za 0,5 čime im je oduzeto oko 51 milijun maraka.

''Što se tiče povećanja cijena rada i toplog obroka mi nećemo odustati od toga i učinit ćemo sve da zaposlenima kojih je oko 15.000 vratimo njihova prava i da ih zaštitimo'', rekao je Milutinović ne isključujući ni mogućnost prosvjeda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close