3,7 milijardi eura

Kreće borba za Berlusconijevo bogatstvo

Rai News piše kako je ukupna imovina Berlusconija u 2022. godini procijenjena na 6,3 milijarde eura.
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2023. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim činjenice da je smrt Silvija Berlusconija sama po sebi vijest, mediji u Italiji već su počeli pisati o tome ko će naslijediti bogatstvo italijanskog političara.

Kako piše La Repubblica, Berlusconijevo nasljedstvo bi trebalo biti raspoređeno između njegove djece Marine, Pier Silvija, Barbare, Eleonore i Luigija.

Prvi sastanak na kojem će se raspravljati o nasljedstvu zakazan je za kraj lipnja kada će Fininvest, talijanska holding kompanija čiji je vlasnik Berlusconi, održati sastanak i imenovati novi upravni odbor koji će na funkciji ostati samo godinu.

Fininvest zakazao sjednicu

"Sastanak Fininvesta bit će prvi nakon smrti Berlusconija koji se nikada nije odrekao apsolutne većine u vlasništvu. Njegova djeca, Marina i Pier Silvio posjeduju po 7,65 posto Fininvesta. S druge strane, Barbara, Eleonora i Luigi, djeca iz Berlusconijevog braka sa Veronicom, dijele 21,42 posto dionica obiteljskog ureda H14 koji je zadužen za investicije ", piše La Repubblica.

Kako navode mediji, kada bi se dionice jednostavno podijelile između petero djece, troje iz braka sa Veronicom imali bi apsolutnu većinu u kapitalu od 58 posto. Tako bi Marina i Pier Silvio imali manjinski udio u vlasništvu.

Iako je Berlusconi još ranije imenovao Marinu da vodi Fininvest te Pier Silvija na čelnu poziciju u Mediasetu, talijanski političar nikada nije javno govorio o raspodjeli udjela u kompanijama.

"Te je stvari povjerio odvjetniku Micheleu Carpinelliju i on će pročitati oporuku", piše talijanski list.

Korporativna mreža

Holding Fininvest nalazi se u centru korporativne mreže koja ima značajan udio u tri kompanije i to 53 posto u izdavačkoj kući Mondadori, 48 posto u televizijskim stanicama Mfe te 30 posto u kompaniji Banca Mediolanum.

Fininvest drži i stopostotni udjel u Nogometnom klubu Monza te 6,8 posto u digitalnom servisu Soldo kao i dva posto u Satispayu.

Međutim, sve ono što je Berlusconi imao ne potpada u vlasništvo Fininvesta. Niz kompanija za nekretnine Berlusconi je držao mimo ovog holdinga, a to se posebno odnosi na Idru gdje se nalaze neke od najpoznatijih obiteljskih kuća.

"Dragulji Idre upisanu su u proračun od 426 milijuna eura. Kompletna imovina koju je Berlusconi ostavio nasljednicima, a koja se odnosi na nekretnine, procjenjuje se na 3,7 milijardi eura", navodi La Repubblica.

Kada je riječ o ukupnoj imovini, Rai News piše kako je ukupna imovina Berlusconija u 2022. godini procijenjena na 6,3 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close