Kodrić i Marić

Mostar | Nisu usvojene odluke o izvršenju proračuna - nitko nije upitao zašto se nije uradilo

Vijećnici danas nisu usvojili Odluke o izvršenju proračuna Grada Mostara. Nitko nije upitao zašto se 'nešto nije uraidlo'.
Gospodarstvo / Novac | 10. 07. 2023. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluke o izvršenju proračuna nisu usvojene na današnjoj, 34. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Vijećnici su glasovali za odluke o izvršenju proračuna od 1.1. 2023. do 31. 3 2023. te s 23 glasa za i 5 suzdržanih nije dobila potrebnu većinu, kao ni odluka o izvršenju proračuna od 1.1. 2022. do 31.12.2022, za koju je glasovalo 20 vijećnika, 6 je bilo suzdržanih i 4 protiv.

No što to znači za građane Mostara?

''To je odluka o Izvršenju proračuna za prošlu godinu, tu su bile dvije dileme jedna je bila po poslovniku, odnosno kako kaže da se ne donosi Odluka već Izvještaj o izvršenju budžeta i za njega nije potrebna dvotrećinska većina. Zakon o izvršenju budžeta to tretira da je odluka, a ne izvještaj. Da smo mislili da je to bitno tako da je potrebna dvotrećinska većina, onda bi skinuli točku s dnevnog reda dok je ne dobijemo jer je iz vladajuće većine dosta vijećnika na odmoru i u bolnicama'', pojasnio je na konferenciji za medije u pauzi sjednice Gradskog vijeća Salem Marić, predsjednik vijeća, komentirajući neusvajanje ovih odluka.

Projekti nezreli za implementaciju

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić pokušao je pojasniti širi kontekst tog neusvajanja izvršenja proračuna.

''Ako se sjećate kada smo proračun usvajali, ja sam s vama komucniriao kako se velika sredstva prenose i probao sam to objasniti da kada se proračun radio, stavlja se dio novca koji je za kapitalne projekte i dojam je da će se to napraviti u toj godini. Ali to ne bude često tako, iako bi bio sretan da bude. To ne bude tako jer je pojedini dio projekata koji se delegira nezreo za implementaciju. S druge strane bunim se protiv takve prakse i dobrim djelom smo takve projekte uspjeli iščistiti. Kada se osiguraju sredstva za neki projekt velika je vjerojatnost da će se u dogledno vrijeme početi implementirati, a i prema glasačima zgodno izgleda'', rekao je Kordić dodajući kako su na neke projekte gdje fali novca a tehnički su spremni na implementaciju, a gledajući da se odgovorno ponašaju, stavljali novac bez da gledaju ''jesu li na nekoj strani ili nečiji''.

''To su zajednički projekti i prevažno nam je da imamo dinamiku, zadnje dvije godine smo to uspjeli napraviti. Ove godine smo aktivirali rezervu od 12 milijuna maraka. Osigurali smo dobar dio projekata, ali tada sam rekao da će pred nama biti izazovno razdoblje kako ih implementirati u projekte'', rekao je Kordić.

Procedure prije trošenja novca

Dodao je da se muče s više stvari, a jedan od najvažnijih segmenta je proces javnih nabavki i administrativnih procedura kako bi se novac počeo trošiti.

''Događa se da se ljudi žale iz različitih razloga, imamo i firme koji su profesionalni žalitelji i to skupa usporava trošenje budžetskih sredstava i stječe se dojam da je Gradska uprava inertna, da ima novac i ne zna ga potrošiti'', kazao je Kordić, napomenuvši kako je razočaran jer je i danas par vijećnika pripisivalo lošu i sporu potrošnju gradskoj upravi.

''Mi radimo na ubrzavanju sustava, ali puno je vrijednosti na koje ne možemo utjecati. Ne mogu stvoriti dodatnu operativu u Mostaru. Svjesni ste naših kapaciteta i firmi i većina majstora su otišli zbog boljih plaća u Hrvatsku i druge zemlje i mučimo se, ja mogu razumjeti njihove probleme, ali to je tako. Gledamo naći rješenja, ali za sada manje više uspijevamo. Ne kasnimo puno s projektima, a do kraja godine imat ćemo dobru realizaciju. To su sve tehničke stvari, ali svi bi trebali biti zadovoljni sredstvima i projektima koji bi se trebali završiti, a to će dati drugu sliku i dimenziju grada Mostara'', kazao je Kordić.

Marić je dodao kako svi koji su bili suzdržani, iz opozicije, nisu postavili niti jedno pitanje zašto nešto nije završeno.

Kopirati
Drag cursor here to close