Odlučno ne

MMF protiv kriptovaluta

Za sve one koji se i dalje nadaju da će njihov portfelj u kriptovalutama jednog dana steći status legalnog sreedstva za plaćanje, slijedi pljuska iz Međunarodnog monetarnog fonda.
Gospodarstvo / Novac | 26. 07. 2023. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) snažno je preporučio da se kriptovalutama ne dodjeljuje status službene valute ili zakonskog sredstva plaćanja, navodeći potrebu za strogim propisima.

U nedavnom izvješću, MMF je naglasio važnost sveobuhvatnog pravnog temelja za učinkovito reguliranje kriptovaluta, koji se bavi aspektima privatnog prava i financijskog prava.

MMF je istaknuo neuspjehe platforme za kripto trgovanje FTX i stablecoina Terra Luna prošle godine, navodeći da je hitno uspostaviti jasne politike za zaštitu ulagača i spriječiti zlouporabu u industriji.

MMF o nedostatku zaštitnih mjera za investitore u kripto

Unatoč nedavnim izazovima u industriji, optimizam ulagača nastavlja se povremeno oživljavati, što dokazuje skoro udvostručenje Bitcoina ove godine. Bez snažnih zaštitnih mjera, povećani rizik od prijevare i lošeg ponašanja mogao bi nepovoljno utjecati na očekivane povrate ulagača, navodi se u izvješću MMF-a.

MMF je također izrazio zabrinutost zbog stabilnih kripto tokena denominiranih u čvrstim valutama, upozoravajući da bi potencijalno mogli zamijeniti službene valute i značajno utjecati na monetarnu i fiskalnu politiku zemalja, posebno na tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

Ovo je posebno istinito za tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnim, dosljednim i koordiniranim političkim pristupom kriptovalutama, ističe se u spomenutom izvješću.

Ključne preporuke

MMF je dao i ključne političke preporuke, tvrdeći da je obrana od zamjene suverenih valuta održavanje vjerodostojnih domaćih institucija.

Transparentni, dosljedni i koherentni okviri monetarne politike ključni su za učinkovit odgovor na izazove koje postavlja kripto imovina, naglašava se u njihovom izvješću, javlja Zimo.

Kreatori politike trebali bi integrirati kripto unutar postojećih režima i pravila koja upravljaju tokovima kapitala, kako bi se osigurala stabilnost i smanjili potencijalni poremećaji, poručuju iz MMF-a.

U konačnici, porezne politike trebale bi osigurati nedvosmisleno postupanje s kripto imovinom, a administratori bi trebali pojačati napore za usklađivanje. Potrebni su posebni propisi kako bi se razjasnio porezni tretman kripto, uključujući poreze na dodanu vrijednost ili namete na prihod ili bogatstvo, piše u izvješću.

Očuvanje monetarnog suvereniteta

Prihvaćanjem sveobuhvatnog pristupa i provedbom nvedenih preporuka, kreatori politika mogu očuvati monetarni suverenitet, zaštititi interese ulagača i promicati financijsku stabilnost u digitalnom dobu, zaključak je MMF-ovog izvješća.

Prošle je godine kripto tržište doživjelo značajne gubitke, s gotovo 1,4 trilijuna dolara izbrisanih s njegove vrijednosti zbog bankrota u sektoru, predvođenih kolapsom FTX-a, druge najveće svjetske kripto burze u to vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close