Novac je problem

Mladi u BiH žele samostalni život, ali ne mogu ga ostvariti zbog nedostatka novca

Neka istraživanja su pokazala da više od polovice mladih u BiH koji su uvelike postali punoljetni i dalje živi u roditeljskom domu jer ili nisu u prilici ili se jednostavno ne žele osamostaliti.
Gospodarstvo / Novac | 24. 10. 2022. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi mladi u BiH, od kojih je nemali broj, praktički, na pragu četvrtog desetljeća, i dalje živi s roditeljima.

Neka istraživanja su pokazala da više od polovice mladih u BiH koji su uvelike postali punoljetni i dalje živi u roditeljskom domu jer ili nisu u prilici ili se jednostavno ne žele osamostaliti.

Među njima ima i onih koji se nisu uspjeli osamostaliti, a već su u petom desetljeću života, pa čak i stariji.

Napuštanje doma poslije tridesete

Istraživanja europskih agencija pokazala su da građani Srbije roditeljski dom napuštaju s 31,1 godinom. Hrvati i Makedonci s 31,8, dok je kod Crnogoraca prosjek 33,3 godine.

S druge strane, Šveđani, u prosjeku, roditelje napuštaju dok su maloljetni, sa 17,8 godina, dok se BiH nije našla na ovoj listi. Prema posljednjem popisu stanovništva, u BiH je 2013. živjelo 730.850 mladih između 15 i 30 godina, dok oko 250.000 njih do 35. godine živi kod roditelja.

Stručnjaci objašnjavaju da mladi u BiH zbog produljenog školovanja, otežanog i neadekvatnog zapošljavanja, pod pritiskom neizvjesnosti i nesigurnosti, svoju samostalnost odgađaju do kasnih dvadesetih godina života, prenosi Večernji list.

''Studije o mladima pokazuju da najveći broj mladih u kućanstvu živi s roditeljima te braćom i sestrama. S roditeljima značajno češće žive mladi u dobi od 14 do 22 godine koji se još školuju ili su nezaposleni'', kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić i dodaje da danas možemo govoriti o dominantnoj formi dvogeneracijske obitelji.

Tročlane i četveročlane obitelji

Najveći broj mladih, njih 47,5%, živi u tročlanim, dok 38,5% živi u četveročlanim obiteljima.

''Čak gotovo 60% mladih to smatra najjednostavnijim rješenjem, dok 35,8% njih navodi da im financijski razlozi ne dopuštaju živjeti samostalno. Među mladima koji život s roditeljima procjenjuju praktičnijim i jednostavnijim rješenjem prevladavaju ispitanici u dobi od 14 do 17 godina, ali nije zanemarljiv broj ni onih u skupini od 18 do 22 godine'', naglašava.

Prema njegovim riječima, oni koji imaju više od 23 godine, a žive s roditeljima zbog financijskih razloga, najčešće su zaokružili svoje obrazovanje i pri tome ih je većina nezaposlena.

''Zanimljivo je da se svaka treća mlada osoba izjašnjava kako bi živjela samostalno ako bi joj financije to dopuštale'', ističe. 

Kopirati
Drag cursor here to close