MMF

Lako će se zakomplicirati: Inflacija je tvrdoglavo visoka

Cijene energenata su pale, ali cijene ostalih troškova domaćinstava i dalje rastu brzim tempom…
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa se suočava s izazovima visoke inflacije, sporog ekonomskog oporavka i financijske stabilnosti širom kontinenta, izjavio je direktor europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alfred Kammer.

"Europa je ove zime izbjegla sveopću recesiju i pokazala otpornost – ali se suočava s trostrukim izazovom: poraziti inflaciju, održati oporavak i sačuvati financijsku stabilnost", rekao je Kammer novinarima, piše Srna.

Upozorio je kako je inflacija i dalje "tvrdoglavo visoka" i da je i dalje dvocifrena u većini europskih ekonomija u razvoju i nekim naprednim ekonomijama.

"Cijene energenata su pale, ali cijene ostalih troškova domaćinstava i dalje rastu brzim tempom", dodao je Kammer.

Dodao je kako je nestabilnost u bankarskom i financijskom sektoru, koja se pojavila posljednjih tjedana, umanjila kratkoročne ekonomske izglede kontinenta.

"Stvari bi se lako mogle zakomplicirati, kao što je detaljnije razmotreno u našoj novoj `Regionalnoj ekonomskoj projekciji`, koja će biti objavljena 28. travnja. Tržišta rada pod pritiskom, ponovni rast cijena energije ili sve veća geopolitička fragmentacija mogli bi donijeti niži rast i veću inflaciju. Neuspjeh u obuzdavanju rizika financijske stabilnosti može dovesti do krize i nižeg rasta", rekao je Kamner.

Pozvao je europske vlade da provedu odlučne mjere u borbi protiv inflacije i da održe čvrstu monetarnu politiku dok se situacija ne poboljša.

 

Kopirati
Drag cursor here to close