ECB

Kamate će rasti ''dovoljno visoko''

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je europsku ekonomiju….
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2023. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Europske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, izjavila je danas da su pritisci na cijene "snažni" i jasno stavila do znanja da će banka podići kamatne stope dovoljno visoko da smanji inflaciju i da će ih zadržati "koliko god bude potrebno".

Najbrži tempo kamata u povijesti

Inflacija je, prenosi Srna, u svibnju opala za skoro pun postotni bod, na 6,1 posto. ECB je povećala kamatne stope najbržim tempom u svojoj povijesti od srpnja 2022. godine, pošto je inflacija dostigla rekordne visine.

Dok cijene energenata padaju, a cijene hrane se počinju spuštati s visokih razina, "nema jasnih dokaza da je bazna inflacija dostigla vrhunac", rekla je Lagarde vijeću Europskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja u Bruxellesu.

"Naše buduće odluke će osigurati da referentne kamatne stope budu dovedene na razine koje su dovoljno restriktivne da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva posto. Kamate će se zadržati na tim razinama onoliko dugo koliko je potrebno", rekla je ona, prenosi AP.

Teret inflacije

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je europsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni izdvajati više novca za potrepštine, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

Europsko gospodarstvo je jedva uspjelo ostvariti rast od 0,1 posto u prvom kvartalu. Lagarde je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obujam bankarskih kredita.

Ukazala je na teret koji inflacija predstavlja za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći dio svojih prihoda troše na hranu i energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close