Sve se teže živi

Inflacija i više kamatne stope ugrožavaju tržišta rada u siromašnim zemljama

U svijetu bi u ovoj godini bez posla trebao biti 191 milijun ljudi, za jedan milijun manje nego u 2022., izračunao je ILO.
Gospodarstvo / Novac | 01. 06. 2023. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlenost širom svijeta trebala bi se blago smanjiti u ovoj godini, procjenjuje Međunarodna organizacija rada (ILO), upozorivši ipak da tržišta rada u siromašnim zemljama ugrožavaju visoka inflacija i podignute kamatne stope.

U svijetu bi u ovoj godini bez posla trebao biti 191 milijun ljudi, za jedan milijun manje nego u 2022., izračunao je ILO.

Time bi se stopa nezaposlenosti smanjila za 0,1 postotni bod, na 5,3 posto.

Očekivani blagi pad nezaposlenosti u ovoj godini ILO pripisuje tržištima rada u razvijenim zemljama koja se nakon covid krize uspješno nose s posustajanjem aktivnosti, iako globalna recesija predstavlja značajan rizik, naglašavaju.

Kada se pak uzmu u obzir svi koji bi željeli raditi, ali ne mogu naći posao, broj nezaposlenih popeo bi se u ovoj godini na 453 milijuna, a stopa nezaposlenosti iznosila bi 11,7 posto, naglašava ILO, predstavljajući novi, širi pokazatelj "nepotpune iskorištenosti radne snage", javlja Hina.

Proširena stopa nezaposlenosti znatno je viša u ženskoj populaciji i iznosi 14,5 posto, u usporedbi s 9,8 posto nezaposlenih muškaraca.

Velika je razlika i među siromašnim i razvijenim zemljama, naglašava ILO, procijenivši da bi proširena stopa nezaposlenosti u zemljama s niskim dohotkom trebala iznositi 21,5 posto, u onima sa srednjim dohotkom 11 posto, a u onima s visokim dohotkom 8,2 posto.

"Oporavak tržišta rada koče višestruki globalni šokovi i rizici, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom", zaključuju, dodajući da pronalazak rješenja za aktualne krize u zemljama u razvoju ograničavaju visoka inflacija, podignute kamatne stope i teškoće s povratom duga.

Pozivaju razvijene zemlje da financijski podupru otvaranje novih radnih mjesta i socijalnu zaštitu u zemljama s niskim i srednjim dohotkom kako bi se smanjio jaz.

„Ulaganje u ljude kroz radna mjesta i socijalnu zaštitu pomoći će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih zemalja i ljudi”, rekao je glavni direktor ILO-a Gilbert F. Houngbo u izvješću objavljenom u srijedu.

Kopirati
Drag cursor here to close