Hitno

Japan poziva na stvaranje trgovinskog pakta

Abe je rekao da bi pakt tih 16 zemalja, koje zajedno čine polovicu svjetske populacije, imao ogroman potencijal rasta.
Gospodarstvo / Novac | 01. 07. 2018. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je danas članice inicijative “Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo” (RCEP) na hitno zaključivanje trgovinskog pakta koji bi garantirao slobodnu i poštenu trgovinu u vrijeme sve većeg protekcionizma predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Japan sa Singapurom predsjedava inicijativom RCEP, koju čini 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, Australija i Novi Zeland.

Na sastanku ministara trgovine članica RCEP u Tokiju, Abe je rekao da bi pakt tih 16 zemalja, koje zajedno čine polovicu svjetske populacije, imao ogroman potencijal rasta, prenosi AP.

“Dok se suočavamo sa zabrinutošću povodom rasta protekcionizma u svijetu, svi mi u Aziji moramo da se ujedinimo i naša budućnost ovisi od toga možemo li da nastavimo s isticanjem našeg najvažnijeg principa slobodne i fer trgovine”, kazao je Abe.

Japan teži da bude lider u oblikovanju novog pakta kao alternative Transpacifičkom partnerstvu (TPP), trgovinskom sporazumu 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda, iz kojeg je Trump izveo SAD.

Predsjednik Tramp je ove godine uveo visoke takse na uvoz čelika i aluminijima u SAD i zaprijetio da će tome dodati i automobile kako bi smanjio američki trgovinski deficit, piše BHRT.

Pogođen povećanim američkim taksama na uvoz čelika i aluminijima, Japan je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji rekao da će možda uzvratiti SAD uvođenjem taksi na uvoz američke robe u vrijednosti od oko 50 milijardi jena (450 milijuna dolara).

Japan je u petak upozorio Ministarstvo trgovine SAD da bi povećanje taksi na uvoz automobila moglo da ugrozi stotine tisuća američkih radnih mjesta koja su stvorile japanske kompanije povezane s automobilskom industrijom, što bi vodilo katastrofi američke i svjetske ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close