RS

Inflacija 'progutala' 700 milijuna KM

Ako se uzme u obzir obim ekonomije, inflacija od devet posto domaćinstvima, sektoru stanovništva i privatnoj potrošnji pravi štetu od oko 700 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 29. 04. 2022. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u Republici Srpskoj, prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), u ožujku je iznosila 9,1 posto, na što je najviše utjecao rast cijena prijevoza i hrane, a ono što je zanimljivo jeste da je inflacija u Srpskoj veća nego u eurozoni te da cijene hrane daleko brže rastu.

"U zoni eura procjene ukazuju da je inflacija oko 7,5 posto u ožujku. Uzrok inflacije u Europi je činjenica da nije uzrokovana tiskanog novca nego rastom cijena energenata uslijed neizvjesnosti u geopolitičkoj borbi.

Preko polovine inflacije u Europi je uzrokovano rastom cijena energenata, gdje je zabilježen rast od 44 posto, za razliku od naše inflacije, gdje je postotak utjecaja cijene energenata mnogo manji. Ono na što treba da stavimo u fokus je činjenica što je cijena kod nas u prosjeku veća za 14 posto, dok je u Europi rast cijena hrane oko sedam posto", rekao je ekonomist Saša Stevanović.

Nemoguće predviđanje 

Ako se uzme u obzir obim ekonomije, inflacija od devet posto domaćinstvima, sektoru stanovništva i privatnoj potrošnji pravi štetu od oko 700 milijuna KM, pišu "Nezavisne". 

Problem je i činjenica da se inflacija u svijetu i Europi ne smiruje. Šokovi koji utiču na trenutnu inflaciju, a prema izjavama svjetskih dužnosnika, prije svega su na polju energetike i u ovom trenutku gotovo je nemoguće predvidjeti što će se događati.

"Ono što je realni scenarij u idućem periodu su oštra borba protiv inflacije dizanjem kamatnih stopa, koje će predvoditi federalne rezerve SAD, i smanjenje novca u opticaju, koje će predvoditi Europska centralna banka. Ovo će možda umanjiti inflaciju, s velikim možda, ali će sigurno otvoriti drugi problem, a to je recesija", naglasio je Stevanović.

Kada je riječ o inflaciji u Republici Srpskoj, najveći godišnji rast cijena bio je u prijevozu - 24,8 posto i to zbog rasta cijena goriva od 42,2 posto, a odmah zatim najviše su rasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, i to za 13,9 posto. Jedino gdje su cijene padale jeste u oblasti odjeće i obuće i to 4,6 posto, ali to je posljedica sezonskih sniženja konfekcije i obuće, a pad cijena od 0,1 posto zabilježen je u oblasti obrazovanja.

Kontrola zakazala 

"Mehanizmi tržišta kontrole su zakazali i to nije ništa novo. Mnogo toga iz oblasti prehrambenog sektora je i ranije bilo skuplje nego u Europskoj uniji. Sada smo pod udarom inflacije koja je zaista uvozna, ali uz to imamo ugradnju uvozničkog, veleprodajnog i maloprodajnog sektora, koja se bazira na očekivanjima beskonačnog rasta cijena. Zaista, odlično vrijeme za mutne i brze zarade", rekao je ekonomist Slaviša Raković.

Kada je riječ o rastu cijena, prema podacima Agencije za statistiku BiH, poskupljenje proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH na godišnjem nivou je 10,2 posto.

Hrana i bezalkoholna pića na nivou BiH u prosjeku u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine veće su za 14,8 posto, prijevoz 24,5 posto, dok su cijene kućanskih uređaja i za redovno održavanje kuće veće u prosjeku za 6,3 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close