Glavobolja

G7 u sjeni američkog duga 

Kriza oko američkog duga je glavobolja i za Japan, koji je ovogodišnji predsjedatelj G7 i najveći svjetski vlasnik američkog duga.
Gospodarstvo / Novac | 11. 05. 2023. u 10:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastoj oko podizanja gornje granice duga SAD-a zasjenio je sastanak financijskih čelnika Grupe sedam (G7) koji je počeo u četvrtak, pojačavajući strah od recesije u SAD-u dok centralne banke traže umjereno usporavanje ekonomije nakon razdoblja rasta za globalnu ekonomiju.

Američki predsjednik Joe Biden pojačao je pritisak na republikanske zakonodavce u srijedu da brzo podignu granicu dopuštenog zaduživanja vlade s trenutnih 31,4 trilijuna dolara ili riskiraju baciti najveću svjetsku ekonomiju u recesiju, javlja Reuters.

Očekuje se da će se američka ministrica financija Janet Yellen suočiti s pitanjima svojih kolega iz grupe G7, koji su se sastali u japanskom gradu Niigati, o tome kako Washington namjerava spriječiti turbulencije na financijskim tržištima, već nervoznim nakon nedavnog 'propadanja' triju američkih regionalnih banaka.

''Neispunjavanje obveza ugrozilo bi dobitke na kojima smo tako naporno radili tijekom proteklih nekoliko godina u našem oporavku od pandemije. I izazvalo bi globalnu krizu koja bi nas još više vratila unazad'', rekla je Yellen u četvrtak u Niigati.

Kriza oko američkog duga je glavobolja i za Japan, koji je ovogodišnji predsjedatelj G7 i najveći svjetski vlasnik američkog duga.

Glavni japanski financijski diplomat Masato Kanda rekao je u utorak da bi financijski čelnici G7 mogli raspravljati o gornjoj granici američkog duga, ali vjerojatno to neće eksplicitno spomenuti u zajedničkoj izjavi na kraju sastanka u subotu.

''G7 neće moći pronaći rješenje za ono što je čisto domaći i politički problem SAD-a, iako bi grupa mogla ponovo potvrditi svoju odlučnost da surađuje u stabilizaciji tržišta ako dođe do goreg scenarija'', rekao je Takahide Kiuchi, član analitičar na istraživačkom institutu Nomura.

''Washington je isključivo odgovoran da se to popravi. Ali kada stvari krenu po zlu, sve druge zemlje snose najveći teret'', upozorio je.

Kopirati
Drag cursor here to close