Pogled u MMF

Cvijanović optužila Federaciju za propast reformi

Cvijanović je istaknula da bi nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om znatno poboljšao stanje proračuna Republike Srpske, ali da nije presudan za izvršenje obveza.
Gospodarstvo / Novac | 25. 10. 2017. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako je reformski program za BiH koji podrazumijeva kombinaciju sredstava različitih međunarodnih financijskih institucija ''zapao u ćorsokak zbog politikantstva i nepostojanja kompaktne podrške stranaka iz Federacije BiH''.

"Zastoj na razini BiH je evidentan i ne vidi mu se kraj. Razlika je u tome što je ovaj put u Washingtonu na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda trezvenije razgovarano, bez širenja lažnog optimizma kakav inače čujemo od predstavnika vlasti iz Sarajeva", rekla je Cvijanović.

Navela je, prenosi Srna, kako je u Washingtonu razgovarano o tome kako održati aranžman s MMF-om, s obzirom na to da je on tijesno vezan za Reformsku agendu i da bez zakona o trošarinama nema ni oslobađanja sredstava EBRD-a i EU.

Cvijanović je istaknula da bi nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om znatno poboljšao stanje proračuna Republike Srpske, ali da nije presudan za izvršenje obveza.

''Ta sredstva bi znatno poboljšala stanje proračuna, ali nisu presudna za izvršenje obveza. To se, uostalom, vidjelo i u prethodnom razdoblju jer je izvršenje obveza znatno bolje, iako nismo povukli 150 milijuna KM od MMF-a. I sam MMF je to konstatirao", naglasila je Cvijanović.

Komentirajući navode da zbog deficita u proračunu Srpske može biti ugrožen aranžman s MMF-om, Cvijanović je pojasnila da MMF to nikada nije naveo kao razlog, već da je to govorio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, preuzevši priču opozicije u Republici Srpskoj.

"MMF je potvrdio navode Ministarstva financija Republike Srpske kada je riječ o visini deficita. Zvizdiću je ta tema trebala samo da bi, uz razinu BiH, postojao, navodno, još neki krivac za blokadu aranžmana s MMF-om. Ono što su objavili iz MMF-a najbolji je odgovor, a što se to ne sviđa našoj opoziciji i pojedinim stranim veleposlanstvima, šta ja tu mogu", kaže Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close