Može i bez reformi

BiH od MMF-a dobija 300 milijuna eura

Predstavnici MMF-a su proteklih mjeseci, tijekom razgovora o novom aranžmanu, inzistirali na tome da BiH mora provesti reforme ako želi dobiti novac,
Gospodarstvo / Novac | 09. 06. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda dobiti čak 300 milijuna eura pod najpovoljnijim uvjetima, a da pritom nije morala provesti nijednu reformu.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su prije nekoliko tjedana pisale na osnovu neslužbenih informacija da bi BiH trebalo dobiti oko 150 milijuna eura, a sada je službeno informacija da će BiH zapravo dobiti dvostruko više novca, preko SDR alokacija, koje će biti dodjeljivane kao povoljan zajam svakoj od zemalja članica.

Reforme i novac

Predstavnici MMF-a su proteklih mjeseci, tijekom razgovora o novom aranžmanu, inzistirali na tome da BiH mora provesti reforme ako želi dobiti novac, a sugovornici, koji su imali uvid u pregovore, ističu da su predstavnici bh. vlasti bili iznenađeni time što je MMF čvrsto stajao na poziciji da se ne popušta, kao što se to uvijek činilo ranije.

Također, kako nam je rečeno, i predstavnici međunarodne zajednice stali su iza MMF-a i poručili da je potrebno da BiH zaključi novi aranžman koji sadrži važne reforme. Tako je, primjera radi, prošlog tjedna Upravni odbor Savjeta za provođenje mira izrazio razočarenje zato što BiH nije zaključila aranžman.

"Izražavamo razočarenje zbog nedostatka napora za reforme koje bi dovele do jačanja fiskalne transparentnosti i stabilnosti, jedinstvenog ekonomskog prostora i jačanja lokalne ekonomije, a koje uključuju i produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom", navedeno je u komunikeu. Oni su istaknuli da su adekvatno finansiranje i nesmetano funkcioniranje bh. institucija ključni za ispunjavanje njenih obaveza.

Iako je međunarodna zajednica snažno stala na stranu MMF-a u njihovom inzistiranju da BiH ispuni uvjete prije nego što dobije novac, MMF je namjerom da isplati 300 milijuna eura bez ikakvih uvjetovanja nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i one reforme koje je spomenuo i PIC, bude usvojen.

Posljedice korone

Pojašnjenja radi, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice korona krize i njenog utjecaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme.

Takođe, važno je istaći da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 milijuna eura.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorica MMF-a, istaknula je da je uvjerena da će SDR alokacija biti distribuirana zemljama članicama do sredine kolovoza.

SDR čini korpica pet vodećih svjetskih valuta - dolar, euro, juan, jen i britanska funta - i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine finanscjski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

"Svijet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, a mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti da plate za cjepiva ili investiraju u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije", kažu u MMF-u.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojača njihove rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close