Kriptoburze u crvenom

Trump izjavama oborio vrijednost Bitcoina za 10%

Kriptoburze su ponovno u crvenom, a neki analitičari smatraju kako je padu vrijednosti bitcoina, među inim, doprinio i Donald Trump.
Gospodarstvo / Novac | 08. 06. 2021. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još dok je bio predsjednik SAD-a, Donald Trump nije skrivao da nije ljubitelj kriptovaluta i bitcoina. Kao najveće razloge tada je naveo činjenicu da se upravo putem kriptovaluta plaćaju neke ilegalne aktivnosti te je spomenuo dilanje i drogu.

Trump je jučer na Fox Newsu ponovno kritizirao bitcoin, no ovog je puta spominjao druge razloge: Ne volim ga jer je to još jedna valuta koja konkurira dolaru… Želim da dolar bude svjetska valuta. Kaže kako se “bitcoin čini kao prijevara” te je svojim komentarima, čini se, srušio vrijednost ove kriptovalute.

Naime, u posljednja 24 sata vrijednost bitcoina pala je oko deset posto, a u dvoznamenkastom minusu su i druge kriptovalute poput ethera te Muskova omiljena dogecoina, prenosi Zimo.

S obzirom na to da je za tržište kriptovaluta karakteristična volatilnost i nagli usponi i padovi vrijednosti, teško je reći da je baš Trump uzrok tom crvenilu na burzi kriptovaluta, no analitičar Michael Stark upravo bivšeg predsjednika SAD-a vidi kao vjerojatni razlog padu vrijednosti.

Za Yahoo je rekao kako se čini da su njegove izjave izazvale negativan efekt na tržište, no taj će efekt biti kratkoročan i uskoro se nitko neće sjećati njegovih izjava.

Simon Peters, analitičar eToroa smatra kako, ironično, takva izjava u biti samo daje veći kredibilitet bitcoinu jer ga Trump vidi kao prijetnju dominaciji američkog dolara.

No Trump sigurno nije jedini razlog pada na kriptoburzama. Analitičari podsjećaju kako je Kini zaoštrila regulativu prema bitcoinu i drugim kriptovalutama, kao i na nedavni izvještaj Goldman Sachsa prema kojem jako mali broj upravitelja fondova vidi bitcoin kao dugoročnu investiciju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close