Entiteti se zadužuju

BiH nema problem s javnim dugom

Gospodarstvo / Novac | 30. 05. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH, Zoran Tegeltija, danas je u obraćanju na Summitu ministara financija i guvernera banaka regije u Bečićima rekao da BiH nema problem s javnim dugom.

Tegeltija je u obraćanju o sprečavanju utjecaja globalne krize na ekonomiju BiH istaknuo specifičnosti BiH kada je riječ o fiskalnoj politici i nadležnostima Republike Srpske, Federacije i zajedničkih institucija.

"Kada je u pitanju javni dug onda treba znati da se uglavnom zadužuju entiteti. BiH nema problem s javnim dugom, koji je ispod 35 posto BDP-a. Najveći problem je pristup međunarodnim tržištima, jer je većina zemalja regije prvi put izašla na tržište uz jamstva Svjetske banke, dok na razini BiH nije bilo suglasnosti oko ovog projekta", istaknuo je Tegeltija.

Napomenuo je kako je, za razliku od drugih zemalja, BiH održala istu razinu akciza i jedinstvenu stopu PDV-a u vrijeme energetske krize, priopćeno je iz resornog ministarstva.

"Struka je prvenstveno bila protiv toga i pokazalo se s pravom jer imamo najjeftinije naftne derivate u regiji", naglasio je.

Prema ocjeni Tegeltije, ekonomski rast u BiH najviše generira rast investicija u oblastima infrastrukture i energetike.

Tijekom diskusije istaknuto je da će visoke kamatne stope negativno utjecati na javni sektor, što je problem cijele regije.

Kopirati
Drag cursor here to close