Dostupnost informacija

Najmanje transparentno financijsko poslovanje imaju Švicarska i SAD

Za Švicarsku je organizacija ''Tax Justice Network'' navela da je ''glavni grad bankarske tajnosti'', dok su SAD druge na popisu zbog sve većeg udjela u off-shore poslovanju posljednjih godina.
Gospodarstvo / Novac | 31. 01. 2018. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska i Sjedinjene Američke Države imaju najmanje transparentno bankarsko i financijsko poslovanje, sudeći prema globalnom popisu organizacija koje se bore za što veću dostupnost informacija, prenosi Reuters.

Za Švicarsku je organizacija ''Tax Justice Network'' navela da je ''glavni grad bankarske tajnosti'', dok su SAD druge na popisu zbog sve većeg udjela u off-shore poslovanju posljednjih godina.

Popis se objavljuje svake dvije godine i pravi na osnovu više kriterija o transparentnosti financijskog poslovanja, nasuprot sumnjama o pranju novca i drugim malverzacijama. Provjeravano je 110 država, među kojima su  Hrvatska, Crna Gora i Makedonija iz regije zapadnog Balkana. Sve tri se nalaze u donjem dijelu popisa.

Među prvih deset država su i Kajmanski otoci, Island, Luksemburg i Njemačka te Hong Kong i Singapur.

 Švicarska najveći svjetski bankarski centar će postupno odustajati od ''bankarskih tajni'', kako je ranije najavljeno, tako što će podatke o klijentima slati poreznim službama država iz kojih dolaze klijenti.

Kopirati
Drag cursor here to close