Vozila potrebna

24 nova vozila ua UNO BiH - Problem voznog parka još nije rješen

Nabavkom 24 nova vozila djelimično će biti popravljena situacija, ali osnovni problem voznog parka neće biti trajno riješen, navode u priopćenju.
Gospodarstvo / Novac | 30. 08. 2023. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje preuzela je danas 24 nova službena putnička motorna vozila, čija je ukupna vrijednost s PDV-om iznosila 600.912,00 KM. Riječ je o vozilima marke Dacia, čija je pojedinačna vrijednost prilikom nabavke iznosila 25.038,00 KM. Vozila su namijenjena inspektorima i drugim službenicima UNO za obavljanje poslovnih aktivnosti, navodi se u priopćenju Uprave za neizravno oporezivanje.

Primopredaja

Dokument o primopredaji novih vozila potpisali su Elvir Muminović, pomoćnik direktora UNO i Slaviša Peulić, direktor kompanije Guma M iz Banja Luke.

Podsjećamo, UNO u svom voznom parku trenutnu ima 246 vozila, čije su stanje i starosna struktura vrlo loši. Najveći broj vozila, čak 77 putničkih motornih vozila je iz 2005. godine, 24 vozila su iz 2010. godine, 21 vozilo iz 2017. godine, 20 vozila iz 2014. godine, 17 vozila iz 2007. godine, 16 vozila iz 2012. godine, 12 vozila iz 2008. godine… dok je čak 19 vozila proizvedeno prije 2000. godine.

Problem nije trajno rješen

Zbog organizacije Uprave za neizravno oporezivanje, kao i zbog opisa poslova, navode, inspektori UNO i drugi službenici, svakog su radnog dana u obavezi da putuju i po nekoliko stotina kilometara.

Zbog činjenice da su vozila prilično stara i prešla izuzetno veliki broj kilometara, vrlo su česti kvarovi vozila na putu.

Nabavkom 24 nova vozila, koja će biti raspoređena u Središnji ured UNO i u četiri regionalna centra Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu, djelimično će biti popravljena situacija, ali osnovni problem voznog parka neće biti trajno riješen, navode u priopćenju.

Plan Uprave za neizravno oporezivanje je da u narednom periodu, uz pomoć Upravnog odbora UNO i Vijeća ministara BiH, izvrši modernizaciju kompletnog voznog parka kako bi službenici Uprave na efikasniji i bezbjedniji način izvršavali svoje redovne poslovne aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close