Kamen spoticanja

Zapelo na ugovorima: Teško do novog Zakona o radu

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2015. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o radu u Federaciji BiH ponovo je kamen spoticanja između Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata BiH, pišu Nezavisne novine navodeći kako su prošlog tjedna održane čak tri sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije BiH. Predstavnici Sindikata, koji su napustili prvu sjednicu početkom tjedna, vratili su se kasnije za pregovarački stol, a razgovori o ovom zakonu bit će nastavljeni.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za područje Federacije BiH ovog su tjedan trebali nastaviti s razmatranjem radnog teksta novog zakona o radu.

Tri partnera, Udruženje poslodavaca (UP) FBiH, Savez samostalnog sindikata (SSS) BiH i Vlada FBiH, do sada su razmatrali više od pola članova zakona, veći dio toga je usuglašen, a neki bi ponovno trebali biti razmatrani na sljedećim sjednicama.

UP FBiH i SSS BiH skupa su analizirali 48 članova, poslije čega su im se pridružili predstavnici federalne vlade.

Neusaglašeni su u nekoliko članova za koje se smatra da su od velike važnosti, a tiču se definiranja plaća i ugovora o radu. Opet je zapelo na kolektivnim ugovorima o kojima nikako da se postigne konsenzus. Predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović kaže da je zadovoljan dosad urađenim.

''Sindikat će uraditi sve da radnici ostvare zaslužena prava. Neće biti usvojen zakon koji će ići na štetu radnika", kazao je Bajramović, te dodao da su stavovi Sindikata poznati i da je to više puta ponovio. Rekao je kako će ovo biti dugi i mukotrpni pregovori te da neće biti ništa urađeno na štetu radnika.

Već ranije iz Sindikata su najavili da su spremni na žestoku borbu, pa i da izađu na ulice, ali da neće dozvoliti zakon koji će nanijeti još veću štetu radnicima, koji ionako rade u teškim uvjetima.

Sinan Husić, zamjenik predsjednika Sindikata BiH, kazao je da neće dozvoliti ukidanje kolektivnih ugovora te ukidanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević ranije je razgovore ocijenio dobrim. Smatra da su razgovori teški i mukotrpni i traže mnogo argumenata, te da moraju okončati željenim rezultatima, na zadovoljstvo svih strana. Naglasio je kako ne treba biti usvojen niti jedan prijedlog koji ide u korist samo poslodavcima, te da je siguran da će dogovori biti postignuti u većini stvari.

Pandurević je Nezavisnim novinama rekao kako je dogovor da ne izlaze u javnost s konkretnim podacima dok se ne usuglase stavovi.

Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH iz SDA, kaže da će to biti jedan od najtežih zakona u ovoj godini, te da će biti mukotrpno doći do dogovora sa sindikatima.

"Vlada mora sve usuglasiti sa Sindikatom, a Sindikat bi isto tako trebalo da zna da je potrebno donijeti taj zakon jer on je još jedna stepenica prema EU", rekao je Osmanović.

Ističe da je najviše problema i neslaganja u vezi s kolektivnim ugovorom.

"Naše radno zakonodavstvo mijenjano je u proteklih 20 godina, ali je ono još blisko socijalističkom sustavu. U tom smislu bit će točaka u ovom zakonu koje će sindikati osporavati, ali ima i onih koje su mnogo povoljnije za radnike nego što su u ovom važećem zakonu", rekao je Osmanović.

Dženan Đonlagić, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH iz DF-a, kazao je da parlamentarci nisu vidjeli još tekst tog zakona.

Rekao je kako podržava stavove Sindikata, posebno kada je u pitanju kolektivni ugovor.

"Ne treba razmišljati o tome šta Europska unija traži jer svaka država u EU ima svoj zakon o radu i drugačije je to u Njemačkoj nego u nekoj drugoj zemlji članici", rekao je Đonlagić banjalučkim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close