jeftinije mimo zakona

VIDEO | Kako vlasnici varaju inspekcije

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2016. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobra zarada po svaku cijenu u bosanskohercegovačkim okvirima znači i manipulacije. Poslodavci su domišljati u zaobilaženju zakonskih propisa. Jedni daju plaće u kovertama, drugi ne koriste fiskalne kase, treći posluju bez registriranog objekta. To sve košta federalni proračun, navodi Federalna televizija dodajući kako 400 tisuća maraka teške su sankcije prema vlasnicima objekata koji ne poštuju porezni sustav Federacije, navela je Federalna televizija navodeći kako ti vlasnici ne prijavljuju radnike, poreze, promet, rade bez fiskalnih kasa, registriraju nove firme kako bi izbjegli izmirivanje obveza prema državi...

Kako kaže Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove – sve to Federaciju košta od 30 do 50 milijuna maraka mjesečno.

U praksi to znači mnogo posla za federalne inspekcijske organe. Nadzor je pojačan, a prioritet je uvođenje više reda u porezni sustav. Ekipa Federalne TV bila je na terenu tijekom kontrole rada ugostiteljskog objekta. Dva radnika nađena su neprijavljena - kazna za vlasnika 500 KM i izdavanje rješenja da se radnici moraju prijaviti. Slične pojave bilježe i inspektori Poreske uprave. Međutim, ovake pojave ukazuju i na nužnost promjena u kaznenoj politici, složni su organi kontrole. Primjećuju mnoge nelogičnosti u praksi.

''Kada zateknemo poreskog obveznika koji radi bez odobrenja, mi to pečatimo i izričemo kaznu od 500 KM. A kada kod poreskog obveznika koji ima odobrenje zateknemno neevidentiran promet, njemu je kazna 3.500 KM. Ispada da je njima isplativije da rade bez odobrenja, nego da uđu u sustav'', pojašnjava Fuad Milić, šef Odjela/ za obavještavanje i istrage PUFBiH.

Istovremeno, rupa federalnog proračuna veća je od 80 milijuna maraka. Raste zaduženost a mirovinski fond Federacije BiH je u krizi.

Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Amel Lizde kaže kako je ukupan deficit oko 180 milijuna KM - za isplatu jedne mirovine potrebno je više od 160 milijuna maraka i to stvara velike probleme prilikom isplate mirovina te su primorani uzimati novac iz sljedećeg mjeseca.

Promjena zakonske legislative, u smislu pooštravanja kaznene politike prema onima koji ne izmiruju obveze prema državi, te davanje više nadležnosti i mogućnosti inspekciji samo su neka od rješenja koja su potrebna kako bi bilo više države u sustavu. A financijsko stanje u državi zahtijeva takve poteze. Naravno, ako bude dovoljno političke volje, zaključuje FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close