Posljedice sankcija

Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od 30 posto

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2014. u 13:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je početkom ljeta cijena nafte počela naglo padati, pojavile su se teorije da Zapad namjerno ruši cijenu nafte kako bi naštetio Rusiji kojoj su prodaja nafte i plina daleko najveći prihodi državnog proračuna. Prihodi proračuna za ovu godinu su temeljeni na cijeni nafte od približno 100$ po barelu, pa Rusi i ne poriču da im nagli pad predstavlja problem, te su za 2015. godinu već smanjili očekivanu cijenu nafte na 80 do 90$ po barelu, prenosi Poslovni.hr.

Zajedno sa padom cijene nafte padala je i vrijednost ruske valute. Rublja je od srpnja u odnosu na euro oslabila 30% a u odnosu na američki dolar čak 38%. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/RUB iznosi 67,00 a tečaj USD/RUB 54,00. Tempo slabljenja se dodatno ubrzao prošlog tjedna kada su zemlje članice OPEC-a odlučile da neće smanjivati razinu proizvodnje što je uzrokovalo dodatan pad cijene nafte.

Intervencija ruske centralne banke

Ruska centralna banka je do nedavno tolerirala slabljenje rublje jer je smatrala da će slabija valuta pomoći izvozu ruskih kompanija što bi trebalo ublažiti posljedice sankcija nametnutih Rusiji. Ali nakon što je pad sredinom studenog postao prevelik, intervenirala je na Forex tržištu te potrošila skoro 30 milijardi dolara sa kojima je pokušala spriječiti daljnje slabljenje rublje. No učinak je bio kratkog vijeka, tečaj rublje ostao je relativno stabilan samo dva tjedna te nakon toga nastavio slabiti još bržim tempom.

Ruska centralna banka ima devizne rezerve u vrijednosti 420 milijardi dolara, no ne smije ih u cijelosti iskoristiti, jer bi u tom slučaju i investitori i javnost izgubili povjerenje u rublju i panično izvlačili sav kapital iz Rusije, što bi uzrokovalo još brže slabljenje ruske valute, a možda čak i bankrot države poput onoga sa kraja 1990-ih.

Usporedba sa švicarskim frankom

Za razliku od švicarske centralne banke koja može štampati praktički neograničenu količinu CHF i sa njima kupovati ostale valute te na taj način održavati tečaj CHF na željenoj razini, ruska centralna banka je u potpuno suprotnoj situaciji - ima na raspolaganju ograničenu količinu deviznih rezervi koja možda ne bi bila dovoljna za obranu tečaja. Radi toga ne treba iznenaditi oklijevanje i nedovoljno jaka reakcija centralne banke.

Slična situacija se prošle godine dogodila sa turskom lirom koja je u samo nekoliko mjeseci oslabila 10% u odnosu na euro i dolar. Razlog je bio sličan, nakon najave završetka monetarnog popuštanja u SAD-u, ogromna količina kapitala prebacivana je iz Turske na razvijena tržišta što je dovelo do naglog slabljenja lire. Turska centralna banka odlučno je reagirala (podigla kamatnu stopu sa 7,75% na čak 12%) što je stabiliziralo tečaj lire. No investitori su znali da bi u slučaju potrebe Zapad pomogao Turskoj u obrani tečaja pa su imali povjerenja u poteze turske centralne banke. Rusija trenutno nema podršku Zapada pa svaku garanciju koju daje investitori na financijskim tržištima uzimaju sa velikom rezervom.

Kakvo kretanje tečaja rublje očekivati u budućnosti?

Budući da tečaj rublje trenutno ne ovisi o uobičajenoj ponudi i potražnji na tržištu, nego o političkim odlukama, intervencijama centralne banke i paničnim reakcijama investitora, vrlo je teško dati pouzdanu prognozu budućeg kretanja. Jedino što je sigurno je da se mogu očekivati veliki i nagli pomaci tečaja koji mogu biti i veći od 10% u samo nekoliko dana.

Na takvim pomacima je moguće u kratkom roku ostvariti iznimno veliki profit, ali analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u ovoj situaciji bolja opcija trgovanje naftom. Cijena nafte također djelomično ovisi o situaciji u Rusiji, ali i mnogim drugim faktorima kao što je potražnja za naftom na globalnoj razini, što je lakše predvidjeti nego razvoj situacije u Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close