Aktivisti ustrajni u borbi

Ekološke bombe na Neretvi - "Vlasti su Neretvu pustile niz vodu, ali mi nećemo"

"Mogli bismo postati posljednja generacija koja će upamtiti očaravajuću modro zelenu boju Neretve", tvrde iz Fondacije uz osvrt na male hidroelektrane u tokovima rijeke.
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 04. 2024. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijeka Neretva, kako navode iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT, doživljava jedan od najjačih elektroenergetskih napada u povijesti.

"U slučaju realizacije svih planiranih hidroenergetskih projekata u njenom slivu, malih i velikih, ali jednako štetnih i destruktivnih, mogli bismo postati posljednja generacija koja će upamtiti očaravajuću modro zelenu boju Neretve", tvrde iz Fondacije uz osvrt na male hidroelektrane u tokovima rijeke.

"Male hidroelektrane u gornjem toku, još kontroverznija hidroelektrana "Ulog", ekološka bomba čija je izgradnja u poodmakloj fazi, industrijsko zagađenje u Konjicu, već izgrađene hidroelektrane u Jablanici, Grabovici, Salakovcu i Mostaru, niz malih hidroelektrana na većini pritoka i u donjem dijelu toka, pred sami "ulazak" Božanske rijeke u Hrvatsku, zlo zvano projekt Gornji horizonti kojim se vode iz sliva Neretve doslovno kradu i prebacuju u sliv rijeke Trebišnjice za potrebe akumulacije vode za izgrađenih i planiranih šest velikih hidroelektrana", ističu.

"Dok vlasti na svim razinama , bez obzira na boju stranačkog dresa, bahato ignoriraju sve molbe i apele za zaštitu hercegovačke ljepotice, naša poruka je jasna: Borit ćemo se za Neretvu do posljednjeg daha! Neke bitke su izgubljene, ali još uvijek se itekako imamo za šta boriti. I izborit ćemo se!", zaključuju iz Fondacije uz video prikaz HE "Ulog" čija je izgradnja u završnoj fazi.

Podsjetimo, prije par mjeseci je aktivistica i direktorica Fondacije Lejla Kusturica kazala kako su nadležni reagirali tromo nakon zamućenja Neretve i pomora ribe tijekom izgradnje HE "Ulog".

"Činjenica je da su lokalne i entitetske vlasti, reagirale gdje u prvom redu mislim na Grad Konjic (tada Općinu Konjic) i resorna federalna ministarstva, reagirale neodlučno i tromo u ranim fazama ishodovanja dozvola za izgradnju hidroelektrane 'Ulog', kada su se mogli i morali aktivnije uključiti. Nažalost, to je rezultiralo raspetom u kojem je investitor, EFT Group u vlasništvu Vuka Hamovića, došao do svih neophodnih dozvola i suglasnosti i aktivno radi na realizaciji ovog projekta, pa sada imamo situaciju da se HE 'Ulog' nalazi u završnoj fazi izgradnje", smatra Kusturica.

Podsjetila je na sve apele znanstvenika Europe i regije, koji su u pretekle dvije godine na Tjednu znanosti na Neretvi upozoravali da je potreba zaštite Neretve i njenog biodiverziteta od značaja za cijelu Europu ne samo za BiH, s obzirom na to da kako kažu radi o riznici biološkog blaga, što su i dokazali otkrivanjem novih vrsta za znanost.

Kopirati
Drag cursor here to close