dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION

Mostar: Iz speleološkog objekta „Jama pored puta“ izvučeno oko dvije tone otpada

11 članova Speleološkog društva „Herceg“ sudjelovalo je u zahtjevnoj akciji koja je trajala dva dana.
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 10. 2022. u 15:46 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru društveno odgovorne inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION, dm drogerie markt podržat će realizaciju 17 ekoloških projekata koji direktno doprinose zaštiti i očuvanju okoliša, a čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 60.000 KM.

Čišćenje jednostavnog speleološkog objekta „Jama pored puta“ dužine 47,60 metara i dubine 36,60 metara, koji se nalazi na Goranačkoj visoravni udaljenoj 20 kilometara od Mostara, jedan je od odabranih ekoloških projekata koji je u proteklom periodu uspješno realiziran.

Ova zahtjevna akcija trajala je dva dana, a iz jame je izvučeno oko dvije tone otpada. Čišćenje je rađeno u dvije faze, a u njemu je sudjelovalo 11 članova Speleološkog društva „Herceg“. U prvoj fazi je izvučen otpad, a u drugoj je transportiran do odgovarajućeg mjesta za zbrinjavanje.

„U svijetu speleologije jama od oko 35 metara dubine je zaista mali objekt, međutim ako se radi ovakva jedna akcija, onda se čitava situacija mijenja i iziskuje mnoštvo ljudi koji su obučeni i rade timski. Zahvaljujemo se dm-u koji je podržao ovu akciju koja je od velikog značaja za okoliš, jer svaki otpad odbačen u prirodu završi u podzemnim vodama koje mi svi pijemo. Odbačeni otpad u jame još je rizičniji jer mu je potrebno duže vremena da se razgradi te se tako još više zagađuju podzemne vode. Nadamo da ćemo uspjeti probuditi svijest građana da cijene prirodu, a da smeće odlažu na za to predviđena mjesta, kako bismo svi imali zdraviju prirodu i čišće vode“, kazao je Ivan Marić, član Speleološkog društva „Herceg“.

U oko dvije tone smeća, koje je izvučeno iz Jame, nalazile su se životinjske strvine, inzulinske igle, razne plastične i staklene boce, gajbe te drugi kućanski otpad. U suradnji sa JP „Parkovi Mostar“ otpad je propisno zbrinut.

Podsjećamo, u okviru društveno odgovorne inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION do kraja oktobra bit će realizirane različite eko aktivnosti, kao što su: čišćenje i uređenje zelenih površina, čišćenje rijeka i korita, sadnja, pošumljavanje, postavka kanti za otpad. Osnovni kriteriji za odabir projekata bili su održivost projekta, procjena koristi za lokalnu odnosno širu zajednicu te podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close