Muhamed Bajramović

Razgovor s umjetnikom, u Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru

Razgovor će se odvijati uz postav izložbe Muhamed Bajramović, Retrospektiva 1966.- 2023. čiji je kustos Toni Barać, otvorene 22. ožujka 2024. godine.
Kultura / Flash | 06. 05. 2024. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru održat će se već popularni format Razgovor s umjetnikom, ovoga puta sa zeničkim slikarom Muhamedom Bajramovićem. Dio je to edukativnog programa kojeg Muzej provodi za svaki izložbeni postav, a moderator razgovora bit će ravnatelj Muzeja, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Razgovor će se odvijati uz postav izložbe Muhamed Bajramović, Retrospektiva 1966.- 2023. čiji je kustos Toni Barać, otvorene 22. ožujka 2024. godine.

Razgovor s umjetnikom predstavit će životni i stvaralački put Muhameda Bajramovića, utjecaj osobne povijesti, etnografskog naslijeđa, ambijenta Zenice i konteksta bosanskohercegovačke umjetnosti na njegov rad. Bit će riječi i o njegovim profesorima, umjetnicima s kojima je surađivao, njegovom angažmanu oko uspostavljanja Muzeja grada Zenice i radu na Univerzitetu u Zenici.

Životopis umjetnika

Muhamed Bajramović rođen je 1946. godine u mjestu Tetovo nedaleko od Zenice. Srednju školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu upisao je 1961. godine i postao učenik uglednih profesora: Mice Tododrović, Voje Dimitrijevića, Rizaha Štetića, Vlade Vojinovića, Zdenka Grgića i Bore Aleksića. Godine 1966. završava Srednju školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu te postaje nastavnik likovne kulture u zeničkoj osnovnoj školi i vanredno studira na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Od 1972. godine radi u građevinskoj firmi Izgradnja u Zenici i u holovima Upravne zgrade organizira izložbe značajnih likovnih umjetnika.

Članom Udruženja likovnih umjetnika BiH postaje 1974. godine te zajedno sa starijim kolegama Ljubomirom Perčinlićem, Tomislavom Perazićem i Stjepanom Totićem aktivno sudjeluje u stvaranju povoljnih uvjeta za rad likovnih umjetnika Zenice. Osnivaju podružnicu Udruženja likovnih umjetnika Zenice koja kasnije prerasta u Društvo likovnih umjetnika Zenice te uz pomoć Grada Zenice radi na izgradnji novih slikarskih ateljea i Galerije grada Zenice. Godine 1977. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Ratni period provodi u rodnom gradu, radeći u osnovnoj školi i obnašajući funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zenice. Godine 1988. preuzima funkciju direktora Muzeja grada Zenice, a također radi kao profesor na Pedagoškom fakultetu u Zenici. Po dolasku u Muzej grada Zenice pokreće inicijativu za izgradnju nove zgrade Muzeja i revitalizaciju starog grada Vranduka. Svih tih godina aktivno radi i istražuje u likovnoj oblasti, što prepoznaju značajni likovni kritičari i njegove radove uvrštavaju u značajne galerijske funduse i međunarodne privatne zbirke. Izlagao je više puta u zemlji i inozemstvu (Švedska, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Čehoslovačka, Turska, Kuba). Dobitnik je nekoliko stručnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva i značajnih društvenih priznanja, među kojima je Nagrada grada Zenice, Srebrna značka s poveljom i druge.

Izložba Muhamed Bajramović, Retrospektiva 1966.- 2023. ostaje otvorena u MMU do 10. svibnja 2024. godine u radnom vremenu za posjetitelje 9 – 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close