Poboljšanja

KIA Optima i Sportage pobrali sve zvjezdice na testu sigurnosti

AutoMoto / Testovi | 10. 12. 2015. u 23:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Kia Optima i Kia Sportage osvojili su po 5 zvjezdica na testovima sigurnosti nezavisne europske organizacije Euro NCAP. Optima i Sportage odlično su se iskazali u zaštiti odraslih (89% odnosno 90% od svih mogućih bodova) kao i u zaštiti djece (86% i 83%).

Oba modela su posebno pohvaljena zbog visokog stupnja sigurnosti za sve putnike pri frontalnom sudaru, kao i u slučaju bočnog udara u prepreku, bez obzira na starosnu dob putnika ili na to gdje sjede u vozilu.

U svojim nastojanjima da putnicima pruži najbolju moguću zaštitu, Kia nudi brojne suvremene sigurnosne tehnologije. Tako su Optima i Sportage zabilježili rezultat od 71% u kategoriji elektronskih sustava asistencije, što je jedan od najvažnijih segmanta EuroNCAP ispitivanja.

Nova generacije modela Optima i Sportage spadaju među tehnološki najnaprednija Kijina vozila do sada. U ponudi je širok izbor aktivnih sigurnosnih sustava koji pomažu vozaču pri izbjegavanju sudara ili ublažavanja posljedica prometne nezgode.

Standardni pomoćni sustav stabilnosti VSM (Vehicle Stability Management) kod oba modela pruža stabilnost u različitim uvjetima vožnje, pogotovo kod kočenja u krivinama, jer sustav djeluje zajedno sa sustavom stabilnosti ESC i električnim servo upravljačem.

VSM i ESC se aktiviraju odmah nakon što senzori vozila detektiraju gubitak prijanjanja i tako pomažu vozaču da održi stabilnosti vozila. Optima i Sportage raspolažu i brojnim opcionim sigurnosnim pomagalima, među koja spadaju:

AEB - automatsko kočenje (Autonomous Emergency Braking) koje koristi radar dugog dometa, pomoću kojeg predviđa eventualne sudare s drugim vozilima ili pješacima i pomaže da se vozilo zaustaviti prije udara.

LKAS - sustav upozorenja u slučaju neželjene promjene vozne trake (Lane Keeping Assist System), koji detektira položaj vozila u odnosu na linije trake i automatski korigira pravac, ako detektira da automobil napušta traku bez upotrebe žmigavaca.

HBA - sustav automatskog prelaska sa kratkih na duga svjetla, i obrnuto (High Beam Assist), koji automatski prilagođava svjetlosni intenzitet uzimajući u obzir druga vozila u prometu i uvjete na cesti, piše B92.

SLIF - sustav upozoravanja na ograničenja brzine (Speed Limit Information Function), koji svojim kamerama prepoznaje znakove ograničenja brzine pored ceste i prikazuje ih na instrument ploči.

BSD - sustav detekcije mrtvog kuta (Blind Spot Detection), koji vizualnim upozorenjem u bočnom ogledalu vozača upozorava na drugo vozilo u vozačevom mrtvom kutu. RCTA sustav (Rear Cross Traffic Alert), koji pri vožnji unazad na parkiralištima upozorava na druga vozila u pokretu.

Osim toga, nova Optima može biti opremljena i naprednim radarskim tempomatom koji automatski prilagođava brzinu automobila i time održava sigurno odstojanje do vozila ispred. Konstrukcija Optime i modela Sportage je znatno čvršća u odnosu na njihove prethodnike, prvenstveno zbog raširenije upotrebe čelika veće čvrstoće (AHSS - Advanced High Strength Steel).

Sada je 50% karoserije Optime napravljeno od AHSS čelika, dok je kod prethodnika bilo tek 20%. Rezultat je za 50% bolja torziona krutost u odnosu na prošli model, dok je sama karoserija lakša za 8,6 kg.

Slično je i kod SUV modela Sportage, gdje je upotreba AHSS čelika sa 18% karoserije na trećoj generaciji, povećana na 51% kod nove, 4. generacije. Jačanjem strukture novog modela torziona krutost poboljšana je za 39% u odnosu na prethodnika.

Nova Optima se za europska tržišta proizvodi u korejskom Huasungu. Sportage, kao i njegov prethodnik, izrađuje se u slovačkoj Žilini, u jednoj od najmodernijih tvornica automobila na svijetu. Na europske ceste stiže nešto kasnije – krajem ožujka ili početkom travnja, objavio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close