Promjene na tržištu

VW skida Teslu s trona!?

Prema izvještaju BI-a, za dvije godine VW bi trebao postati vladar tržišta električnih vozila, Tesla bi pala na drugo mjesto, dok će treće zauzeti kineski BYD.
AutoMoto / Flash | 15. 06. 2022. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tesla godinama vlada tržištem električnih automobila, a kako bi istim smjerom nastavili i dalje, Muskova kompanija nedavno je otvorila veliku tvornicu u Njemačkoj, a planira i daljnja širenja. No usprkos tome, njihovoj bi dominaciji na ovom tržištu uskoro mogao doći kraj. To bi se trebalo dogoditi za otprilike godinu i pol, odnosno tijekom 2024. godine.

Tako barem tvrde u Bloomberg Intelligenceu koji je ovaj tjedan objavio izvještaj o budućnosti na tržištu električnih automobila. Kompanija koja bi trebala prestići Teslu, prema tom izvještaju je - Volkswagen.

Volkswagen u svojoj paleti već ima nekoliko vozila s električnim motorima, a kompanija je prikazala i model ID.Life kojeg na tržištu očekujemo za nekoliko godina i čiji bi najveći adut trebala biti pristupačna cijena, piše Zimo.

Danas je za mnoge koji razmišljaju o prelasku na e-automobila upravo njihova cijena najveća razlog zbog kojeg ostaju vjerni benzincima i dizelašima, a ako cijena ID.Lifea zaista bude oko 25 tisuća dolara, jasno je kako bi potražnja za ovim automobilom mogla biti jako velika.

Također, kako se navodi u izvještaju, VW priprema IPO Porschea koji bi mu trebao donijeti milijarde koje bi usmjerili prema elektrifikaciji. S druge strane, ostali veliki proizvođači automobila i dalje najviše zarađuju od prodaje benzinaca i dizelaša, čime financiraju razvoj električnih vozila.

Kao još jedan plus VW-a u odnosu na konkurenciju, u izvještaju Bloomberg Intelligencea navodi se i činjenica da njemačka kompanija investira desetke milijardi dolara u razvoj i nabavne lance ključne komponente za električna vozila - baterije.

BI je objavio analizu do 2025. godine na kojoj je vidljivo da će VW za 2 godine prestići Teslu, dok će treće mjesto na tržištu električnih automobila zauzeti kineski BYD, a isti poredak trebao bi se zadržati i 2025.

Kopirati
Drag cursor here to close