Umeåu

Vozači WRC-a s "eksericama" stižu u Švedsku, vozit će brzinom do 200 km/h na snijegu i ledu

AutoMoto / Flash | 14. 02. 2024. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga utrka Svjetskog reli prvenstva (World Rally Championship - WRC) vozi se ovog mjeseca, točnije od 15. do 18. veljače, a fanove zasigurno očekuju brojna uzbuđenja.

Nova sezona WRC-a, ukupno 52. u povijesti ovog narjecanja, otvorena je u legendarnom Monte-Carlu. Spretni i neustrašivi vozači su od 25. do 28. siječnja nastojali što brže proći čuveni prijevoj Col de Turini visoko u francuskim Alpama, koji predstavlja izuzetno težak test čak i za zvijezde WRC-a, posebno zbog ponegdje zaleđene podloge. Slavio je Belgijanac Thierry Neuville u Hyundaiju i20 N i proslavio svoju 20. pobjedu u ovom šampionatu, drugi je bio Sébastien Ogier iz Toyota Gazoo Racinga sa zaostatkom od 16,1 sekundu, a na podiju se našao i njegov kolega Elfyn Evans u Toyota GR Yarisu (+45,2 sekunde).

Ohrabren pobjedom i maksimalnim brojem bodova u Monte-Carlu (30), Neuville sa suvozačem Martijnom Wydaegheom ove sezone želi nastaviti pružati impresivne performanse i stići do svoje prve šampionske titule. Pet puta je bio viceprvak, a sada s mnogo samopouzdanja i iskustva namjerava ići korak po korak do ostvarenja svog cilja.

Druga utrka sezone vozi se u Švedskoj od 15. do 18. veljače, a WRC vozače čekaju snijeg i led. Ovo je jedina "potpuno zimska" utrka u kalendaru prvenstva. Recimo i da će ovo službeno biti 71. izdanje utrke Rally Sweden.

Zimski reli vodi vozače i njihove suvozače u smrznute i udaljene šume na sjeveroistok zemlje, točnije u Umeåu u pokrajini Västerbotten. Oni će se boriti za što bolja vremena dok kontrolira svoje automobile vozeći brzinom do 200 km/h, usprkos podlozi prekrivenoj snijegom i ledom. Bez sumnje, preciznost će također biti jedan od ključnih faktora tijekom ovog relija.

Naravno, vozačima će pomoći gume "ekserice" montirane na točkove njihovih automobila, kako bi prianjanje na snijegu i ledu bilo što bolje. Zanimljivo, usprkos klizavoj podlozi, reli u Švedskoj je zapravo jedan od najbržih u prvenstvu.

Što se tiče samog relija, sastoji se od 18 etapa ukupne dužine od 300,10 kilometara. Prošlogodišnji pobjednici utrke su Ott Tänak i njegov suvozač Martin Järveoja, koji su nastupali za M-Sport Ford. Tako je Tänak u svom drugom nastupu za upravljačem Ford Pume stigao do 18. pobjede u WRC-u. Međutim, ove godine su u kokpitu Hyundaija i20 N, na koji se navikavaju.

Bit će zanimljivo vidjeti i što će napraviti Adrien Fourmaux, koji je u svojoj Pumi u Monte-Carlu bio peti, ispred Andreasa Mikkelsena u Hyundaiju. Boljem rezultatu se nada Takamoto Katsuta, koji je na prvom reliju sezone sletio s ceste u svojoj Toyoti te izgubio dragocjeno vrijeme. Yohan Rossel u Švedsku dolazi nakon pobjede u WRC2 kategoriji, dok je Jan Černý slavio u WRC3 kategoriji. Mauro Miele je pobijedio u WRC Masters Cupu, a Pepe López se probio u vrh WRC2 Challenger kategorije.

Temperatura tijekom relija u Švedskoj obično varira iz minusa u plus, no gledatelje će definitivno zagrijati atmosfera i uzbuđenja koja će doživjeti pored staze gledajući neke od najboljih vozača današnjice. Osim toga, tu je uvijek prilika za vatricu i vrući čaj. Poznato je da se utrka u Švedskoj može pohvaliti istinskom festivalskom atmosferom, a već odavno je priznata kao kultna stanica u kalendaru WRC-a. Publika će moći uživati na zabavama, u restoranskim šatorima, kao i u muzici uživo, a ne treba zaboraviti ni After Rally koji se odvija oko Red Barn Arene.

Nakon Švedske, vozače čeka potpuna suprotnost, a to je Kenija. Ovaj reli će se voziti od 28. do 31. ožujka i predstavljat će još teži test nego inače jer se termin podudara s početkom sezone kiša.

Podsjetimo, promijenjen je sistem bodovanja, jer se oni dodjeljuju tijekom cijelog relija, a ne samo na njegovom kraju. Najbolja posada u subotu navečer dobiva 18 bodova, pod uvjetom da stigne na cilj u nedjelju. Ako ne stigne do cilja, ti bodovi se prebacuju narednom natjecatelju. Dodatnih sedam bodova je dostupno na osnovu klasifikacije u nedjelju, dok bonus bodovi s Wolf Power Stagea donose potencijalni maksimalni rezultat za reli, koji iznosi 30 bodova.

Međutim, ove promjene ne utječu na osnovni koncept određivanja ukupnog pobjednika relija. Kao i uvijek posada s najmanjim ukupnim s vremenom tijekom cijelog relija bit će proglašena pobjedničkom.

Neuville je ilustrirao utjecaj ove promjene, jer mu je strateško nastojanje da vrati vodstvo u subotnjoj završnoj fazi donijelo 18 bodova, umjesto 15 da je kojim slučajem ostao drugi preko noći.

Kopirati
Drag cursor here to close