Ukidanje platformi

Volkswagenov dieselgate zadaje velike glavobolje Audiju

AutoMoto / Flash | 08. 11. 2016. u 08:41 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužna vijest za sve ljubitelje lika i djela Audia. Prema prvim informacijama ovaj automobilski div prestaje s proizvodnjom vlastitih platformi za modele, a sve zbog nedavne afere, prenosi Dnevnik.hr.

Prašina oko afere dieselgate još ne jenjava. Osim što je zadala velike glavobolje VW marki sada će posljedice osjetiti i član njegove grupe, Audi. Prema insajderskim informacijama koje donosi Reuters, Audi će na svojoj koži osjetiti bolne rezove, koji će zasigurno utjecati na njegovu utrku s BMWom, odnosno Mercedesom. Informacije koje prenosi Reuters govore i o tome kako Audi planira smanjiti investicije u svom super modernom centru i testnoj stazi u Ingolstadtu.

Osim smanjenja investicija, Audi po svemu sudeći planira i rezati budžet za tehnološki razvoj svojih modela, elektrifikaciju i autonomne automobile. Upravni odbor Audia i nije baš oduševljen ovakvim vijestima, a posebno što ga brine jest E-tron model koji će se umjesto u Ingolstadtu graditi u Brusselu. Briga uprave je opravdana jer glavni konkurenti Audia su kao lešinari dočekali ovakve vijesti. Inače, BMW razvija elektrificirani X3, a Mercedes je još u fazi razmišljanja o razvoju EQ koncepta kojeg je predstavio na auto sajmu u Parizu.

Prema riječima predsjednika uprave Audia, Audi se nada da će se unatoč bolnim rezovima nastaviti razvoj električnih modela automobila i da će Audi do 2020. godine imati već nekoliko njih. Nadamo se samo da ovakav plan neće doživjeti istu sudbinu kao i svi oni koje je do sada razvila i predstavila Alfa. Međutim, rezovi neće stati samo na investiranju u razvoj novih sustava već i na proizvodnji platformi, tunelu za ispitivanje aerodinamike i crash test centru.

MLB platforma na kojoj se temelje modeli A4, A7, A8, Q5 i Q7 SUV će se po svemu sudeći zamijeniti VW platformom MQB ili pak onom koju proizvodi Porsche, MSB. Doduše, promjena platformi će zahvatiti tek iduću generaciju spomenutih modela, ali će donijeti sasvim drugu filozofiju izgradnje od one na koju smo naučeni kod Audia. Koliko će promjena platforme utjecati na poslovanje pokazat će vrijeme. Sigurno je jedno, 770.000 automobila koji su izgrađeni na ovoj platformi definitivno nije mala brojka.

Kopirati
Drag cursor here to close