Nema igre

Tesla zbog usporavanja punjena baterije mora platiti kupcima 16.000 $

Norveški portal Nettavisen prenosi da je prodano oko 10.000 Teslinih automobila koja su kasnije oštećena softverskim ažuriranjem
AutoMoto / Flash | 25. 05. 2021. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema izvješću Electreka, norveški je sud optužio Teslu za usporavanje brzina punjenja baterije te smanjivanje njenog kapaciteta kroz ažuriranja softvera.

Ako američka automobilistička tvrtka ne priloži žalbu, morat će platiti 16.000 dolara odštete svakom od nekoliko tisuća vlasnika oštećenih vozila u Norveškoj.

Naime, na bateriju je utjecalo ažuriranje softvera iz 2019. godine koje su dobili Tesla Model S automobili proizvedeni između 2013. i 2015. godine.

Deseci su norveških vlasnika navedenog modela automobila priložili žalbu zbog smanjenog dometa te sporije brzine na tvrtkinim superpunjačima.

Navodi se da Tesla nije predala odgovor na tužbe, a slučaj je 29. travnja odlučen u korist tužitelja.

Electrek je još 2019. godine izvijestio o prijavama vlasnika Teslinih vozila u vezi značajnog pada dometa, no tada se činilo da su problemom zahvaćeni modeli S i X s 85 kWh baterijskim paketom.

Iz Tesle su tada odgovorili da je cilj nadogradnje bio zaštita baterije te povećanje njezine dugovječnosti, a tvrde da je problem zahvatio tek manji postotak vlasnika njihovih vozila, javlja Bug.

''Moj je Model S iz 2014. godine imao 400 kilometara dometa do 13. svibnja. Nakon sljedećeg ažuriranja, nastavio je padati sve do sadašnjih 350 kilometara. Ovo je pad od 11 posto u pet tjedana'', rekao je 2019. godine David Rasmussen za Electrek, jedan od oštećenih vlasnika Teslinog automobila.

Kako prenosi Reuters, Tesla se sa sličnim tužbama suočava i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, jedan je vlasnik pokrenuo tužbu tvrdeći da je tvrtka smanjila domet kod starijih vozila putem softverske nadogradnje kako bi izbjegla skupi opoziv vozila nakon navodne neispravnosti baterija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close