Ambiciozni planovi

Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH

Na promociji MG MOTOR automobila održanoj u Rovinju proteklog vikenda, predstavljena je više modela te ambiciozni planovi kojim planiraju uzeti svoj dio kolača prodanih vozila u regiji.
AutoMoto / Flash | 13. 06. 2022. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni britanski brend MG koji postoji još od 1924. godine, a kojeg je 2006. godine preuzeo SAIC, veliki proizvođač automobila u vlasništvu kineske države stiže na naše tržište.

Na promociji MG MOTORS automobila održanoj u Rovinju proteklog vikenda, predstavljena je više modela te ambiciozni planovi kojim planiraju uzeti svoj dio kolača prodanih vozila u regiji.

Ambiciozan plan tvrtke Grand Automotive Adriatic sastoji se od otvaranja 20 prodajno-servisnih centara do kraja tekuće godine, dok bi se za iduću godinu ta brojka trebala popeti na 40 prodajno servisnih mreža. Očekuju prodaju oko 2 000 vozila u tekućoj godini širom regije.

U Bosnu i Hercegovinu stižu početkom rujna a svojom ponudom i cijenom će biti itekako primamljivi. Jedan od prodajno-servisnih centara trebao bi se nalaziti i u Mostaru. 

Modeli poput MG 5, B-SUV modela MG ZS u benzinskoj i električnoj izvedbi, C-SUV modela MG EHS u plug-in hybrid varijanti te električnog SUV-a MG Marvel R bi trebali obogatiti cjelokupnu ponudu na tržištu automobila u regiji.

MG ZS redizajnirani model koji u B-SUV segmentu donosi jako dobru kombinaciju uloženog-dobivenog. Dostupan je s dva benzinska motora te ručnim i automatskim mjenjačem. Uz najveći prtljažnik u klasi (448litara) i sa bogatom serijskom opremom te sedmogodišnjom garancijom trebao bi privući dosta kupaca.

Foto: Bljesak.info / Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH

MG ZS EV je model koji čini kupnju električnih automobila prustupačnijom no ikad. Svježi dizajn, inovativna tehnologija te odabir dvaju paketa učinkovitih baterija za e-doseg do 440 kilometara. Na ultra brzim DC punjačima snage do 92 kW od 5-80 posto će se napuniti za cca 40 minuta. Ovaj model se također okitio sa pet zvjezdica na EuroNCAP-ovom testu.

Foto: Bljesak.info / Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH
Foto: Bljesak.info / Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH

MG5 Electric je automobil koji nam je zapao za oko jednako poput perjanice MG Motorsa, modela MARVEL. MG5 Electric je prvi električni karavan na svijetu. Praktičan i cjenovno dostupan obiteljski automobil u ponudi se pojavljuje sa dvije razine opremljenosti, dva kapaciteta baterije i četiri boje karoserije. Ima 1400 litara prtljažnog prostora i doseg do 400 kilometara po mjerodavnom WLTP. U verziji Long Range baterija kapaciteta 61,1 kWh omogućuje doseg od 400 km (WLTP), a prednje kotače pogoni elektromotor snage 115 kW (156 kW) te 280 Nm okretnog momenta. Verzija Standard Range dolazi s baterijom kapaciteta 50,3 kWh koja omogućuje doseg od 320 km (WLTP), a u spomenutoj konfiguraciji snaga elektromotora iznosi 130 kW (177 KS) i 280 Nm okretnog momenta.

Foto: MG Motor Adriatic / 

Bez obzira na odabranu varijantu pogonskog sklopa, na raspolaganju su dinamične performanse, s ubrzanjem 0-100 km/h za 8,3 s i najvišom brzinom od 185 km/h. Dodatno, verzije Standard i Long Range nude mogućnost trofaznog AC-punjenja na javnim punionicama snage do 11 kW. Također, na brzim DC-punionicama podržana je snaga punjenja do 87 kW, što znači da se baterija može napuniti do 80 posto za svega 40 minuta. Baš kao i ostala dva električna SUV-a u ponudi, MG ZS EV i MG Marvel R Electric, karavanski MG5 opremljen je vrlo poželjnom i nadasve praktičnom funkcijom dijeljenja električne energije iz svoje baterije (Vehicle-to-Load). Drugim riječima, MG5 može služiti kao izvor napajanja za uobičajene potrošače koje obično spajamo na kućnu utičnicu.

MG EHS Plug-in Hybrid je 1,5-litreni turbobenzinac sa čak 258 konjskih snaga i desetostupanjskim mjenjačem. Kapacitet baterije mu iznosi 16,6 kWh, a električni doseg je 52 kilometra.

Snaga iz benzinskog motora kanalizira se preko šeststupanjskog automatskog mjenjača, dok elektromotor prenosi snagu preko četverostupanjskog elektroničkog pogona. Zajedno u kombinaciji osiguravaju deset elektronički kontroliranih prijenosnih omjera koji uvijek postižu optimalnu kombinaciju stupnjeva prijenosa, održavajući emisije što nižima, a užitak i performanse na najvišem nivou.

Foto: MG Motor Adriatic / 

U kombinaciji rada 1,5-litrenog benzinca i elektromotora, MG EHS prema WLTP-u troši samo 1,8 l/100 km. Koristeći punjač Type 2, MG EHS se može napuniti od nule do 100 posto u samo četiri i pol sata.

Ovaj model dizajniran je da izgleda svrsishodno, sportski i savršeno kako bi udovoljio zahtjevnim europskim kupcima. Sprijeda, najnovija iteracija MG-ove zvjezdane rešetke savršeno uokviruje najveći MG logo dosad.

MG Marvel R Electric, perjanica MG Motors pozicioniran na samom vrhu raspona modela marke MG, namijenjen je kupcija koji traže malo drukčiji električni SUV, a istodobno podiže letvicu u pogledu modernog dizajna, luksuza, performansi, tehnologija i infotainmenta u 19,4 inčni dodirni zaslon. Pogonski sustav čine dva (RWD) ili tri (AWD) elektromotora sa 180 ili 288 KS. Obje verzije koriste bateriju od 70kWh a doseg vožnje kreće se od 370 do 402 kilometra. Do stotke juri za 4,9 sekundi a najviša brzina je 200 km/h kod verzije na pogon sva četiri točka.

Foto: Bljesak.info / Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH

Odlične performanse električnog pogonskog sklopa ne bi mnogo značile bez dobro namještenog ovjesa, upravljačkog mehanizma i kočnica, a sve navedeno posebno je prilagođeno za europske prometnice i ukuse ovdašnjih kupaca. MG Marvel R Electric vozi neutralno uz visoke razine prianjanja u obje verzije te podatno upija širok raspon prometnica, od gradskih do otvorenih i autocesta.

Foto: Bljesak.info / Stari brend nova slava: MG Motor stiže u BiH
Kopirati
Drag cursor here to close