Nova mašina

Škoda započela proizvodnju novog Superba zajedno s novim Passatom

Nova Škoda Superb proizvodi se u Bratislavi zajedno s novim Volkswagen Passatom na istoj proizvodnoj liniji, što donosi značajne pogodnosti za Volkswagen grupu.
AutoMoto / Flash | 02. 12. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Škoda / Tvornica Škode

U Bratislavi je počela proizvodnja nove Škode Superb, koja se trenutno proizvodi samo u praktičnijoj karavanskoj karoseriji.

Tradicionalna limuzina stiže tek u prvoj polovici sljedeće godine, a u istoj tvornici proizvodi se i novi Volkswagen Passat.

Četiri tjedna nakon svjetske premijere, Škoda Auto započela je proizvodnju nove četvrte generacije Superba u Volkswagenovoj tvornici u Bratislavi.

Premještanjem proizvodnje ovog top modela marke s motorima s unutarnjim sagorijevanjem iz Kvasinya, oslobodit će se proizvodni kapaciteti tamošnje tvornice koju će češki proizvođač automobila koristiti za proizvodnju Octavije.

Proizvodnja u Bratislavi

Nova Škoda Superb proizvodi se u Bratislavi zajedno s novim Volkswagen Passatom na istoj proizvodnoj liniji, što donosi značajne pogodnosti za Volkswagen grupu.

Novi proizvodni kapacitet za proizvodnju popularne Octavije bit će otvoreni u Kvasinyju od ljeta 2024., a glavni cilj je osloboditi glavnu tvornicu Mlada Boleslav za proizvodnju električnih automobila.

Za proizvodnju novog Superba i Passata, tvornica u Bratislavi je podvrgnuta značajnim inovacijama za ekološkiji rad. Lakirnica je doživjela temeljitu modernizaciju s novim lakirnicama opremljenim modernim sistemima cirkulacije zraka s mogućnošću prerade veće stope organskih tvari.

U Bratislavi se također presuju dijelovi karoserije, a njihova montaža odvija se u novoj radionici. Proizvođač automobila uspostavio je ovaj sustav u novoj hali i u manje od dvije godine instalirao je više od 500 najmodernijih proizvodnih mašina i upravljačkih uređaja zajedno s naprednom tehnologijom lijepljenja dijelova.

Suradnja s novim dobavljačima

Istovremeno, Škoda je uspostavila suradnju s novim dobavljačima. Sama linija, u koju su besprijekorno integrirani novi modeli, još nije korištena za proizvodnju plug-in hibridnih vozila, već samo za konvencionalne modele Škode i Volkswagena.

Sveukupna modernizacija proizvodne hale uključivala je instalaciju opreme za automatizaciju rukovanja, sustava industrijskih kamera i drugih tehnologija za montažnu traku. Proizvodni dio šasije je modificiran kako bi se omogućila proizvodnja plug-in hibridnih verzija na jednoj liniji.

Nova Škoda Superb prvo se počinje proizvoditi u Bratislavi s praktičnijom karavanskom varijantom, a tradicionalnija limuzina stiže u prvoj polovici 2024. Paleta motora uključuje tri benzinska motora snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora snage 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS).

Osim toga, ponuda uključuje novi plug-in hibridni pogon s čistim električnim dometom od preko 100 km, koji je isključivo namijenjen za karavansku verziju, kao i blago hibridnu verziju – koja se prvi put koristi u ponudi modela Superb.

 

Kopirati
Drag cursor here to close