Robusno vozilo

Počele isporuke Teslina Cybertrucka: Cijena znatno veća od očekivane

Kada je još 2019. predstavljen Teslin pickup, spominjala se cijena oko 40 tisuća dolara, no ona je na kraju puno veća.
AutoMoto / Flash | 01. 12. 2023. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih odgoda, Tesla je napokon počela s isporukom prvih modela svog dugoočekivanog električnog pickupa. Tom prigodom organizirali su poseban event u njihovoj tvornici u Austinu, gdje su neki od prvih kupaca Cybertrucka preuzeli svoje automobile.

Napokon, budućnost će izgledati kao budućnost, komentirao je Musk nakon što se u Cybertrucku dovezao na binu, uz gromoglasan pljesak i uzvike nazočnih.

Pobjedio Porsche 911

Tom prigodom na velikom ekranu na pozornici prikazan je i videozapis u kojem ovaj pickup pobjeđuje Porsche 911 u kratkoj utrci, no tijekom utrke Cybertruck je vukao još jedan Porsche.

Cybertruck pažnju privlači nekonvencionalnim dizajnom i karoserijom napravljenom od nehrđajućeg čelika koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim - za neke je riječ o futurističkom i atraktivnom vozilu, dok drugi nisu niti malo impresionirani.

Dizajn je, komentirao je Musk, dijelom inspiriran automobilom koji je pretvoren u podmornicu iz Bondova filma iz 1977. Thy Spy Who Loved Me.

Osim dizajna, još jedna zanimljivost vezana uz ovaj automobil koji je već prednaručilo više od 2 milijuna ljudi jest što sve do sada, odnosno do početka njegovih isporuka, nisu bile poznate sve informacije o njemu, poput onih najvažnijih poput cijene i dosega.

Te informacije nisu bile objavljene niti na ovom eventu na kojem su proslavili početak prodaje Cybertrucka, no zato su se pojavile na Teslinim stranicama odmah nakon njegova završetka, javlja Zimo.

A kada su saznali cijenu, mnogi su ostali iznenađeni, dok je dio potencijalnih kupaca bio prilično šokiran. Naime, kada je najavljen 2019., spominjala se cijena Cybertrucka od 39.900 dolara (no bilo je jasno kako to nije finalna cijena), a danas smo saznali kako će ona biti puno veća.

Osnovni model Cybertrucka s pogonom na stražnje kotače tako će stajati 60.990 dolara, pri čemu će doseg takvog vozila iznositi 400 km. Ova verzija u prodaji će se pojaviti 2025. godine.

Osim ove, u prodaji će se pojaviti i još dvije verzije Cybertrucka s dva i tri motora i njih očekujemo sljedeće godine. Model s dva motora i pogonom na sva četiri kotača stoji 79.990 dolara, ima doseg od 545 km te do do 96 km/h ubrzava za 4,1 sekunde uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Verzija s 3 motora nazvana Cyberbeast još je moćnija, ali i skuplja - stoji 99.990 dolara. Dolazi s čak 845 KS, uz doseg od 512 km.

Dodatno povećanje

Doseg Cybertrucka može se dodatno povećati, i to na prilično zanimljiv način - dodavanjem dodatne baterije u prtljažnik, odnosno tzv. krevet pickupa koja zauzima oko trećine prtljažnog prostora.

Na Teslinim stranicama spominje se ova opcija povećanog dosega samo za dva skuplja modela, a s dodatnom baterijom doseg se može povećati za oko 190 km.

Iako su, dakle, mnogi prednaručili ovo vozilo, za očekivati je da će samo dio njih zaista i kupiti Cybertruck, prvenstveno zbog cijene. Ovo će definitivno privući bogatiju klijentelu koja si može priuštiti takve cijene i žele nešto što je jedinstveno i neobično.

To jednostavno nije veliki dio populacije koja si to može priuštiti, pogotovo uz ovakve kamatne stope, komentirala je za NY Post Jessica Caldwell iz analitičke kompanije Edmunds.

Kopirati
Drag cursor here to close