Minimalna oprema

Rusi pokrenuli proizvodnju ogoljene Lade Nive

Zbog sankcija i prebacivanja vlasništva s Renaulta na ruske vlasnike, Avtovaz je posljednjih mjeseci bio prisiljen zaustaviti proizvodnju. No, unatoč svemu, nove Lade Nive ponovno izlaze s proizvodne linije.
AutoMoto / Flash | 21. 07. 2022. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Lada.ru / Rusi pokrenuli proizvodnju ogoljene Lade Nive

Geopolitička situacija u Rusiji i zapadne sankcije značajno su zakomplicirale poslovanje Avtovaza, koji je u svibnju iz ruku Renaulta prešao u ruke gradu Moskvi i njihovom institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora NAMI.

Sankcije znače i da ova kompanija, iako legalno može funkcionirati, ne može od brojnih zapadnih dobavljača kupovati dijelove, pa su prisiljeni automobile sastavljati “ogoljene”. Svejedno, proizvodnja ne smije stati.

Zanemareni sigurnost i ekologija

Ruski mediji tako izvještavaju da Lada Niva Legend, najpopularniji model njihovog terenca, s trojim vratima i u godini modela 2022., ponovno silazi s proizvodne linije u tvornici u Togliatti.

Nakon ožujka, kada je linija zaustavljena, ovo je prvi puta da se tamo sklapaju automobili, no oni se finaliziraju bez “modernih” dodataka – kao što su elektronički sustavi, ABS kočnice, zračni jastuci, razne funkcije pomoći vozaču i slanje SOS obavijesti u slučaju nužde.

Ovakvu proizvodnju “retro” automobila, bez poštivanja aktualnih sigurnosnih standarda, omogućile su ruske vlasti, promjenom zakona koji ruskim proizvođačima sada dopušta da zaobiđu neke procedure, javlja AutoNet.

Isto tako, Avtovaz u proizvodnji Nive ne mora poštivati niti Euro 5 standarde o emisijama ugljičnog dioksida – tako da će kupci “nove” Lade Nive gotovo dobiti isti model, kao da su ga kupili 70-ih ili 80-ih godina prošloga stoljeća.

Minimalna razina opreme

ABS-a, čije komponente inače dobavlja Bosch, dakle, nema, ali će Niva u paketu opreme Classic ’22 barem donijeti električne podizače prednjih stakala, servo upravljač, ISOFIX prihvate za dječju sjedalicu, dnevna svjetla, osnovno putno računalo te antenu i dva zvučnika kao “pripremu za audio sustav”.

Distributeri diljem zemlje već ovoga će tjedna dobiti prve količine, i to po cijeni nižoj od one trenutačno istaknute, poručili su iz Avotvaza. Ako ste se pitali, ta cijena je 818.900 rubalja, odnosno, prema aktualnom tečaju, oko 28.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close