Renault Scénic E-Tech

Kultno ime se vratilo, ali sad u potpuno novom izdanju i u električnom izdanju

Renault želi u Europi do 2040. godine biti ugljično neutralan. Dio nastojanja vidljiv je na Scenicu u koji je ugrađeno 24 posto recikliranih materijala.
AutoMoto / Flash | 08. 09. 2023. u 08:45 Bljesak.info
Renault Scénic E-Tech electric (2023

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Scenic je sve donedavno bio najpoželjniji Renault kad su obitelji bile u pitanju, a tako bi moglo biti i u budućnosti.

Kultno ime se vratilo, ali sad u potpuno novom izdanju. Već je prethodnik preuzeo crossoverske manira, a novi model se u potpunosti prebacio u svijet crossovera. S potpuno novim dizajnerskim izrazom Scenic dosljedno prati linije prošlogodišnjeg koncepta Vision Scenic.

Postavljen na 20-inčne naplatke, sportski agresivno krojen novitet u duljinu mjeri 4470 mm, širok je 1864 mm i visok 1571 mm. Osjetan je to odmak od prethodne generacije, a još važnije je da je 271 mm dulji od Meganea E-Tech.

Praktičnost i prostranost su u fokusu, pa i novi Scenic nudi obilje prostora u kabini, brojne pretince i odlagališta, a pritom je i prtljažnik s osnovnih 545 litara.

A sad malo o ekološkoj strani. Renault želi u Europi do 2040. godine biti ugljično neutralan. Dio nastojanja vidljiv je na Scenicu u koji je ugrađeno 24 posto recikliranih materijala. 90 posto mase vozila je moguće reciklirati, uključujući i komponente baterije. Pitanje je samo koliko će biti uistinu reciklirano.

U kabini možda nema prirodne kože, ali ima ekrana. Digitalni kokpit nudi standardnih 12.3 inča u dijagonali, dok središnji zaslon infotainmenta temeljenog na Androidu ima 12 inča i vertikalno je orijentiran, prenosi Index Auto. Multisense je i dalje tu, a novost je Solarbay panoramsko staklo koje je moguće zatamnjivati. U Renaultu kažu kako su samo ovime, odnosno izostankom zaštitnog roloa dobili dodatnih 30 mm prostora za glavu.

Tehnološka osnova je ista kao i kod ranijih električnih modela, Nissan Ariye i Meganea E-Tech, a ponudu čine dvije konfiguracije baterija i elektromotora. Ulazni model raspolaže sa 170 KS i 280 Nm, a s baterijom od 60 kWh ima 420 km dosega. Snažnija opcija donosi 220 KS i 300 Nm, a s većom baterijom od 87 kWh i 620 km dosega.

Performanse nisu poznate, ali se zna kako zvučni potpis automobila potpisuje Jean-Michel Jarre.
Tri su razine opreme, Techno, Esprit Alpine i Iconic, a prodaja starta početkom iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close