Zanimljiv koncept

Predstavljen Citroen Ami – Jeftini električni automobil koji mogu voziti i 14-godišnjaci!

Citroen će primati narudžbe za Citroen Ami od 30.03.2020. u Francuskoj, a nekoliko mjeseci kasnije narudžbe će biti moguće u Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj.
AutoMoto / Flash | 29. 02. 2020. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Citroen je prošle godine u Ženevi pokazao zanimljivi koncept AMI One, a taj koncept je upravo postao stvarnost. Citroen je jučer naime službeno predstavio serijski električni automobil Citroen AMI, koji zapravo i nije automobil nego kombinacija četverocikla i automobila. Upravo zbog toga za njega nije potrebna vozačka dozvola, a u Francuskoj ga legalno možete voziti ako imate 14 ili više godina. U brojnim drugim Europskim zemljama ta granica je 16 ili više godina, a kako će biti kod nas tek ostaje za vidjeti.

Citroen s ovim automobilom planira revolucionizirati gradski prijevoz na sličan način kao što je to učinio Smart, samo u novom električnom dobu. Štoviše, sa sve strožim zakonima vezanim za zagađenje okoliša ovakva vozila bi mogla postati čest prizor u velikim gradovima, javlja Bajtbox.

Budući da je namijenjen upravo za kratku gradsku vožnju ne treba očekivati specifikacije sportskog automobila, pa čak i normalnog automobila. Citroen Ami ima električni motor snage 6 kW. To znači da ima svega 8 KS, no to bi trebalo biti dovoljno da razvije maksimalnu brzinu od 45 km/h. Baterija pak ima kapacitet od 5.5 kWh što osigurava do 70 kilometara dometa, a baterija se pak može napuniti za samo 3 sata na običnoj kućnoj utičnici.

Dizajn je vidno Citroenov i izgleda nevjerojatno simpatično. Nas neodoljivo podsjeća na umanjeni Citroen C3 Aircross i kao takav bi se trebao itekako uklopiti u ritam i izgled jednog modernog grada.

Ipak, onaj daleko najzanimljiviji dio je cijena. Električni automobili imaju reputaciju skupih “gadgeta”, ali ovaj će vas doći kao četiri iPhonea 11 Pro Max s 256 GB memorije. Da, početna cijena za Citroen Ami je samo 6000 EURA (s uključenim porezom). Osim toga Ami možete iznajmljivati za samo 20 EUR mjesečno (zamislite to kao pretplatu) s tim da trebate dati polog od 2644 EUR.

Citroen će primati narudžbe za Citroen Ami od 30.03.2020. u Francuskoj, a nekoliko mjeseci kasnije narudžbe će biti moguće u Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj. Prve isporuke očekuju se u 6. mjesecu ove godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close