Sanjin Nezirić

Plavi Fićo njegov je zaštitni znak: Restaurator starih automobila iz Jablanice

Kada plavi Fićo projuri Jablanicom, svi znaju da je to Sanjin Nezirić. Plavi Fićo njegov je zaštitni znak, i kako kaže, uživa se voziti u njemu.
AutoMoto / Flash | 16. 02. 2022. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sanjin Nezirić po struci je ekonomista, koji se iz ljubavi prema ''limenim ljubimcima'' odlučio baviti restauracijom automobila.

On ima radnju iz snova za svakog zaljubljenika u aute, to je radionica u kojoj se događaju čuda. Sanjin zajedno sa svoja dva pomoćnika rastavi automobil do posljednjeg šarafa i od njega napravi vozilicu koju bi mnogi rado posjedovali.

Kada plavi Fićo projuri Jablanicom, svi znaju da je to Sanjin Nezirić. Plavi Fićo njegov je zaštitni znak, i kako kaže, uživa se voziti u njemu.

Podijelio je sa čitateljima portala Jablanica.live svoju priču o restauraciji automobila, od kojih su neki našli svoj put i do Danske i Švedske.

Njegov prvi "ljubimac" sada je u Švedskoj

''Prije 15 godina sam počeo da polako restauriram automobile. Intenzivnije sam ušao u to prije nekih pet godina. Fiću sam uvijek volio i uvijek sam se zanimao tim automobilom. 2006. godine sam napravio prvog Fiću, koji je otišao u Švedsku. I sada mi ga je žao. Igrom slučaja ostao sam bez posla i prodao sam tog Fiću. Što se ovog posla tiče, ne umaram se nikako. Petnaest sati dnevno budem u garaži i kući dođem čio i odmoran. Ništa ne bih mogao raditi osim ovog posla. Pronašao sam se i ovo je posao za moju dušu'', rekao je Sanjin za Jablanica.live.

''Što se tiče restauracije starih automobila samouk sam. Volio sam to i posjećivao sam starije kolege limare i učio sam zanat, gledao sam kako oni rade''.

''2016. godine sam uredio ovog plavog Fiću kojeg sada vozim. Uradio sam sve na njemu. Rastavio ga do posljednjeg šarafa, sve je poskidano i očišćeno, zatim vraćeno. Ono što je trebalo biti bačeno, bačeno je, a ono što je trebalo zamijeniti, stavljeni su novi dijelovi. Svaki šaraf mi je prošao kroz ruke''.

Narudžbe svakodnevno pristižu

''Trenutno imam dva oldtimera koja pripremam za restauraciju. Skidam sve dijelove, odstranjujem sve što je višak, ono što ne valja siječem i varim. Onda idu priprema za lakiranje i lakiranje, pa se mehanički dijelovi ponovno stavljaju. Ova dva automobila su tuđa auta, radim ih po narudžbi. Jedna narudžba je iz Mostara, a jedna iz Jablanice. Najčešće ostavim identičnu boju automobila. Ne volim mijenjati u drugu boju. Jedan Fićo je otišao u Ameriku, nekoliko komada u Njemačku, nekoliko u Mostar, pa u Dansku… Rekao sam već, moj prvi je otišao u Švedsku''.

Godina dana

''Da biste jednog Fiću kvalitetno restaurirali treba vam godinu dana rada, ako jedan čovjek radi. Da biste ga završili od temelja do krova treba vam minimalno godinu dana. Meni pomažu dvojica momaka, pa to ide malo brže''.

''Prije korone, najčešće sam na natjecanja išao u Srbiju. Jedne godine sam išao u Nišku Banju, gdje sam dobio nagradu za najduži pređeni put za taj skup. Moj Fićo je tada prošao najveći put. Najdalja destinacija koju sam posjetio sa njim je Pula, tada sam išao na bračno putovanje'', rekao je Sanjin Nezirić.

Kopirati
Drag cursor here to close