Rimac vs. Pininfarina

Nevera izgubila titulu najbrže

Ovo nije prvi puta da je Pininfarina uzela mjeru Rimcu. Tako su potkraj prošle godine oborili rekord u ubrzanju do 100 i 200 km/h, te su postavili rekord u konkurenciji serijskih električnih automobila po pitanju zaustavnog puta.
AutoMoto / Flash | 26. 02. 2023. u 15:35 Bljesak.info
Automobili Pininfarina Battista Breaks 1/4 and 1/2 Mile Production Car World Records

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako na papiru ima nešto konzervativnije performanse, Neverin brat pokazao se jednako brzim na stazi. A za dlaku je dohvatio i jedan rekord.

Podsjetimo, Rimac Nevera je od travnja 2021. imala rekord u konkurenciji ubrzanja na četvrt milje. Dionicu dugu 402 metra električni bolid je iz početnog stanja mirovanja apsolvirao nakon samo 8.58 sekundi.

Sada je isto pokušao tehnološki blizanac. U pitanju je Pininfarina Battista koji je u obitelji bio onaj koji stil i uglađenost stavlja ispred samih performansi. Ipak, sad je na stazi Natrax u Indiji ostvario bolje vrijeme, ali samo za jedva mjerljive 0.03 sekunde. Pokušali su voziti i na pola milje, a postignuto je vrijeme od 13.38 sekundi, prenosi Index Auto.

Uspješnom pokušaju obaranja rekorda svjedočili su novinari Autocara India, dok je za upravljačem bio testni vozač Stefano Costa. Automobil je bio u potpunosti standardan, što uključuje i pneumatike Michelin Pilot Sport Cup 2R s kojima se isporučuje.

Battista je oborio još dva rekorda. S maksimalnom postignutom brzinom od 358.03 km/h ovo je postao najbrži auto u Indiji. Također, Renuka Kirpalani je vozila brzinom od 357.1 km/h i time postala najbržom Indijkom u povijesti.

Recimo i kako sve ove rekorde nije validirala komicija Guinnessa, već domaći FMSCI (Federation of Motor Sports Clubs of India ), koji je član FIA-e.

Spomenimo i kako se Pininfarina Battista sklapa u Italiji, a za svaki primjerak potrebno je 1250 radnih sati. Poput Nevere, ponuđena je serija od 150 primjeraka, a početna cijena je preko 2 milijuna eura.

Ovo nije prvi puta da je Pininfarina uzela mjeru Rimcu. Tako su potkraj prošle godine oborili rekord u ubrzanju do 100 i 200 km/h, te su postavili rekord u konkurenciji serijskih električnih automobila po pitanju zaustavnog puta. Tada je Battista 100 km/h postigla za 1.86 sekundi, 200 km/h za 4.75 sekundi, a sa 100 km/h se zaustavila nakon 31 metra.

Kopirati
Drag cursor here to close