Potpuno nova vizija

Peugeot Inception Concept najavljuje novi dizajn ''lavljih'' modela

Već od 2025. godine otvara se novo poglavlje koje u Peugeotovom slučaju znači zaokret prema potpuno novoj viziji automobila.
AutoMoto / Flash | 10. 01. 2023. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve veći broj novih tehnologija u automobilima doveo je do toga da CES u Las Vegasu, a originalno sajam potrošačke elektronike, postaje mjesto gdje izlažu brojni proizvođači automobila.

Naravno, to je idealna prilika za predstavljanje novih tehnologija i vizija u kojem bi automobilska industrija mogla ići danas, sutra… Sukladno tome i francuski se Peugeot odlučio za izlaganje u području poznatom po kockanju.

Peugeot je u Las Vegasu ujedno bio i predstavnik Stellantis grupacije koja je sve više angažirana na području elektrifikacije, javlja AutoNet.

Tako su pripremili i potpuno novu STLA Large platformu namijenjenu isključivo električnim modelima, i to za vozila duljine između 470 i 540 centimetara. Za njih su namijenjene i baterije kapaciteta 101 do 118 kWh, a koja je u ovom slučaju pripremljena u 800-voltnoj izvedbi.

Pet minuta punjenja za 150 km dosega

Ovaj je konceptni model opremljen baterijom od 100 kWh, a koja napaja dva elektromotora ukupne snage 500 kW, odnosno 680 KS. Zahvaljujući jako niskoj potrošnji od svega 12,5 kWh/100 km, ovaj bi konceptni model trebao imati domet od čak 800 kilometara.

Također, navodno je sposoban potegnuti do brzine od 100 km/h u manje od tri sekunde. Brzo punjenje znači da bi za svega 5 minuta trebao dobiti doseg od 150 km.

Naravno, sve ovo su brojke koje djeluju vrlo fascinantne, i pitanje je hoćemo li ih imati priliku isprobati u nekom serijskom automobilu u tako skorašnjem vremenu. Ipak, glavni razlog posjeta Las Vegasu bio je nagovještaj novog dizajnerskog jezika koji će krasiti modele od 2025. godine. Korištenje nove platforme dizajneri dobivaju mogućnost dosta drukčijeg pristupa razvoju automobila.

Atraktivan stav i revolucionarni dizajn unutrašnjosti, uz obećanjem o neviđenom užitka u vožnji, Peugeot Inception Concept najavljuje budućnost električnih automobila ove francuske marke. Riječ je o prvom oglednom primjerku novog dizajna koji potpisuje Matthias Hossann.

Upotrebljena NASA iskustva

Peugeot Inception Concept je visok tek 134 centimetra i zahvaljujući novoj generaciji i-Cockpita i kontrolnom sustavu Hypersquare, nudi nov i intuitivan način upravljanja vozilom. On bi trebao iz temelja promijeniti doživljaj vožnje. Opremljen je i konceptnim staklenim krovom Skyspace.

Ustvari, gotovo da možemo zaključiti kako je riječ o staklenoj kupoli uzmemo li u obzir površinu staklenih površina od preko sedam kvadratnih metara. Tu je upotrebljena i tehnologija koju koristi NASA na vizirima astronautovih kaciga, a koja omogućava iznimna toplinska svojstva.

Putnički prostor odlikuje novom i inovativnom arhitekturom upotpunjenoj posebnim materijalima. Upravo njihovi raznobojni odsjaji prigušuju crninu tamnih površina i pritom redefiniraju pojam trajnosti s pomoću novih tehnika. Svemu tome u prilog ide korištenje STLA Brain, STLA Smart Cockpit i STLA Autodrive tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Prema riječima Linde Jackson, glavne direktorice marke Peugeot, tijekom ove godine plan je u potpunosti elektrificirati sve modele. Nadalje, u naredne dvije godine plan je predstaviti pet 100 % električnih modela. Od 2025. godine, glavnina inovacija s modela Inception Concept trebala bi se naći u novim serijskim Peugeot modelima.

Kopirati
Drag cursor here to close