Ograničenje uvoza

Ograničenje na Euro 5 čeka novog ministra

Prikupljene su potrebne suglasnosti, na proljeće bi se mogao ograničiti uvoz polovnih automobila
AutoMoto / Flash | 21. 01. 2019. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka kojom će se ograničiti uvoz polovnih automobila u BiH na Euro 5 standard već je spremna i na proljeće bi već mogla biti usvojena.

"Potrebne suglasnosti su prikupljene i čeka se novi ministar da tu odluku proslijedi Vijeću ministara BiH na usvajanje. Vjerojatno će se sačekati novi saziv Vijeća ministara BiH da se to usvoji", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Vijeća ministara BiH.

Inače, inicijativu, odnosno prijedlog za uvođenje Euro 5 standarda kao obveznog za uvoz polovnih vozila u BiH, Vijeću ministara BiH treba da dostavi Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, u kojem nslužbeno saznaju banjalučke novine da bi u narednih nekoliko mjeseci mogla biti upućena u proceduru.

Inicijativu za ograničavanje uvoza polovnih vozila na Euro 5 standard, a novih na Euro 6 još početkom prošle godine pokrenula je Gospodarska komora Federacije BiH, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležnim institucijama BiH uputilo je zahtjev za mišljenje, a gotovo sve institucije odgovorile su pozitivno, odnosno dale suglasnost na uvođenje strožih standarda prilikom uvoza vozila u BiH.

Odgovarajući na dopis Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, još ranije u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske su rekli da podržavaju sve aktivnosti koje se provode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu.

Inicijativa za strože uvjete za uvoz polovnih vozila pokrenuta je isključivo zbog starosti vozila i poprilično loše situacije kada je zagađenje zraka u pitanju. Prosječna starost vozila u BiH je veća od 17 godina, a ispod EU eko-standarda je više od 50 posto od ukupnog broja vozila.

"Omjer uvoza novih i polovnih vozila u BiH, prema podacima iz 2015. godine, koji je 1:11, svjedoči da BiH ima povoljan ambijent u europskim okvirima za uvoz polovnih vozila te postupno postaje deponija starih vozila koja ne ispunjavaju sigurnosne i ekološke uvjete za korištenje u drugim zemljama i sve dok su u upotrebi dramatično utječu na kvalitetu zraka", rekli su još ranije u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Jedan od razloga za uvođenje zabrane za uvoz vozila ispod Euro 5, odnosno Euro 6 norme je i taj što u europskim zemljama sve više gradova razmišlja da zabrani ili ograniči ulazak vozilima ako zagađuju okolinu. Ustavni sud Njemačke je, recimo, nedavno odlučio da gradovi, ako smatraju da treba, imaju mogućnost da velikim zagađivačima zabrane ulazak. Nakon te odluke, većina prije svega velikih gradova sprema se da vozilima od Euro 1 do Euro 4 zabrani ulaz, a u skorijoj budućnosti i Euro 5.

Neslužbene procjene govore da bi u narednih dvije do tri godine više od 12 milijuna vozila iz europskih zemalja moglo ići u izvoz.

Kopirati
Drag cursor here to close