Budućnost vožnje

Nvidia predstavila super-računalo za samovozeće automobile

AutoMoto / Flash | 07. 01. 2016. u 10:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova američka kompanija Nvidia predstavila je super-računalo jačine 150 Macbook pro računala koji će upravljati samovozećim automobilima.

Direktor te kompanije Jen-Hsun Huang predstavio je na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu super-računalonovi kompjuter za automobile "Drive PX2", veličine kutije za užinu, a procesorske snage jednake 150 Appleovih Macbook Pro računala.

Računalo koje poseduje 12 CPU jezgara, što omogućava snagu procesiranja od osam teraflopsa i 24 trilijuna operacija učenja u sekundi, ima četiri GPU procesora i podržan je vodenim hlađenjem.

Toliko jaka snaga procesiranja, kako smatra Nvidia, potrebna je da bi samovozeći automobili mogli obraditi informacije svih senzora, kontrolirati vozilo i istovremeno da učiti sebe kako najbolje propoznati različite oblike u svom okruženju.

Ideja je, ističu predstavnici kompanije, da automobili budu potpuno autonomni i da ne zavise od povezanosti na mrežu.

Sudeći po tvrdnjama te kompanije PX2 super-računalo može obraditi informacije dobivene sa 12 video kamera, optičkih i laserskih radara (lidar), kao i ultrasoničnih senzora.

Prema njegovim riječima samovozeći automobili će povećati sigurnost i uvesti nove, pogodne usluge mobilnosti, kao i lepša urbanistička rešenja. Drive PX2 sustavom upravlja Nvidia DriveWorks softverski paket, javlja Tanjug.

Prvi partner Nvidinog Drive PX2 sustava bit će švedski proizvođač automobila Volvo, ali koristit će ga i Audi, Mercedes-Benc, Deimler, Ford i BMW.

Oni će ga dobiti u drugom kvartalu ove godine, dok će široj javnosti biti dostupan u četvrtom kvartalu, navodi se na web stranici Nvidije.

CES je jedan od najprestižnijih sajmova potrošačke elektronike i tehnologije koji se svakog siječnja održava u Las Vegasu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kopirati
Drag cursor here to close