Naspi mi 8 kW

Njemački autogiganti grade punionice u BiH?

BMW, Daimler, Ford i Porsche će u BiH graditi mrežu punionica za električne aute
AutoMoto / Flash | 04. 11. 2017. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracij / Bljesak.info

Četiri velika svjetska proizvođača i distributera automobila BMW, Daimler, Ford i Porsche gradit će u Bosni i Hercegovini mrežu punionica za električna vozila.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je kompanijama BMW, Daimler, Ford i Porsche kreiranje zajedničkog društva ulaganja s ciljem razvoja, uspostavljanja i upravljanja visokonaponskom međugradskom infrastrukturom za punjenje baterijskih električnih vozila.

Četiri poduzeća će imati zajedničku kontrolu nad Društvom zajedničkog ulaganja i jednake udjele.

Njemačke kompanije su tako uključile Bosnu i Hercegovinu u svoj veći plan gradnje mreže punionica širom Europe.

Nije poznato kada bi gradnja u BiH trebala početi, ali je početak instalacije u ostatku Europe planiran za ovu godinu.

Kako je najavljeno europska mreža bi u početnoj fazi trebala obuhvatiti blizu 400 punionica, a do planiranog završetka 2020. godine na Starom kontinentu trebalo bi biti instalirano tisuće stanica.

Tehnologija u stanicama bit će bazirana na kombiniranom sistemu punjenja (CCS), što je zapravo unaprijeđeni način punjenja naizmjeničnom strujom. Teoretski, stanice će omogućiti brzo punjenje, odnosno do 350 kWh za vrlo kratko vrijeme.

Smatra se dopuštenom koncentracija kojom gospodarski subjekti Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft, Daimler AG, Ford Motor Company i Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft osnivaju potpuno funkcionalno društvo zajedničkog ulaganja s ciljem razvoja, uspostavljanja i upravljanja visokonaponskom međugradskom infrastrukturom za punjenje baterijskih električnih vozila širom Europe", navodi se u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close